Jagma za saborskim klupama (3): Umjesto Batinićeve "salonske politike", načelnici žele Leverića?

Objavljeno: 19.08.2015. 11:58

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 14:21

Da je među ozbiljnim HNS-ovim pretendentima na listu za Sabor i aktualni zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, kao što smo pisali proteklog tjedna, dokazuje i poruka koja se na njegovom službenom Twitter profilu može pročitati još od 5. kolovoza.

>>Jagma za saborskim klupama (2): Kukuriku koalicija - puno (samo)zvanih, malo odabranih

>>Jagma za saborskim klupama (1): Tko je zicer, tko se gura, tko se znoji, a tko cinkari?

Leverić je tada, naime, napisao: HNS Sračinec... hvala na podršci za Sabor... rezultati u posljednjih 10-ak godina sve govore. Ono što je, međutim, zanimljivije (a ne može se pročitati na Twitteru) jesu trenutni odnosi snaga unutar Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a. Indikativna je i sama Leverićeva poruka.

Konkretno, riječ je o tihom (ne nužno i osobnom) rivalstvu između Leverića i Milorada Batinića, aktualnog potpredsjednika Sabora koji je u ovom trenutku izgledniji kandidat za Sabor od njega. Međutim, unatoč tome što Batinić uživa određeni ugled među HNS-ovcima i koalicijskim partnerima, "kvaka" je u tome što bi na listi za Sabor Leverića radije vidjeli određeni općinski načelnici.

Odsustvo s terena

Čelnici općina, kako nam prepričava jedan od naših izvora blizak vrhu HNS-a, Batiniću navodno zamjeraju "potpuno odsustvo s terena". – "Kao HNS-ov potpredsjednik Sabora gotovo da nije nazočio ni jednom Danu koje od općina, a ukoliko nekamo i dođe traži da ne bude govornik. Govorio je tek jednom prilikom u Lepoglavi", kaže nam izvor. "Drži se po strani, 'zatvorio' se u Sabornicu i svoj grad".

"Za Leverića se s druge strane ne može reći da ne obilazi teren“, dodaje. Također, posljednjih godina – kako se neizravno i sam pohvalio na svom Twitter profilu, sa svojih pozicija u AZRI i potom u Ministarstvu gospodarstva mnogim "lokalcima" je, kako doznajemo, "bio na usluzi i pomogao da dođu do određenih sredstava za svoje općine". Primjerice, gotovo 14 posto svih sredstava Ministarstva gospodarstva za energetsku učinkovitost u Varaždinskoj županiji otišlo je u HNS-ovu općinu Trnovec Bartolovečki.

- Logika je vrlo jednostavna. Ne bude li Batinić u Saboru, vraća se u fotelju grada u kojem oporba de facto ne postoji i izgledno je da će ponovno dobiti mandat. Izgubi li Kukuriku koalicija izbore, što Leveriću u političkom smislu preostaje osim mjesta u Saboru – kaže nam izvor.

Odgovara i Vrdoljaku?

Također, Leverića se navodno u posljednje vrijeme može vidjeti u društvu direktora Termoplina Ivana Topolnjaka, zbog čega bi on na saborskoj listi više odgovarao i svom šefu, ministru Ivanu Vrdoljaku, koji je navodno veliki zagovaratelj privatizacije spomenutog društva. Batinić se s druge strane, kako neki smatraju, izvan svojeg grada bavi "salonskom politikom".

Za očekivati je stoga da će i Vrdoljak kod Vesne Pusić, a možda i kod Štromara, lobirati za svog zamjenika, zbog čega je siguran HNS-ovac na listi za Sabor u ovom trenutku jedino Predrag Štromar. Komentar Leverićeve poruke na Twitteru uspjeli smo, pak, dobiti od načelnika Sračinca Božidara Novoselca, koji nam je rekao:

"Mi smo uvijek isticali svojeg kandidata, nažalost nikad ga nismo dobili, ali sigurno je da naša podružnica zaslužuje da dobije svog saborskog zastupnika. Bez obzira što g. Leverić nije "rođeni Srakar", dajemo mu punu podršku jer se vodimo time da kandidiramo čovjeka koji može doprinijeti." Novoselec ističe da je Leverić "izravno sudjelovao u pokretanju cijelog niza projekata", a na svoju poziciju, kako kaže, ne bi ni došao "da nije pokazao sposobnost na svim funkcijama koje je obnašao".

Na listu trebao i Habuš?

Napominje da "u HNS-u svatko može iznijeti svoje mišljenje", a da će se naposlijetku poštivati odluka čelništva. Otklanja mogućnost bilo kakvog animoziteta između Milorada Batinića i Alena Leverića ili HNS-a u Sračincu, a tendenciju kojoj smo ušli u trag (da bi općinski načelnici radije na listi vidjeli Leverića umjesto Batinića) pripisuje njegovoj poziciji koja nije ista kao ona potpredsjednika Sabora.

Valja spomenuti da se neko vrijeme spekuliralo se i o tome da bi se za Sabor kandidirati mogao i varaždinski gradonačelnik Goran HabušObjektivno gledajući, kao gradonačelnik najvećeg grada, šef HNS-a u najvećem gradu Varaždinske županije i član predsjedništva Županijske organizacije na to bi imao svako pravo, a i želju ne namjerava li se više kandidirati za gradonačelnika. No, prema posljednjim informacijama, od toga je ili odustao ili se kandidirati nikad nije ni namjeravo.

Jagma se u svakom slučaju nastavlja...

Komentari