Jagma za saborskim klupama (4): Reformisti. Ljubav i osveta

Objavljeno: 03.09.2015. 12:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

HDZ-ovci imaju veliku stranku pa se cinkaju. Po Zagrebu. SDP-ovci imaju Amerikanca pa se nekako drže. Barem na sjeveru. HNS-ovci imaju malu stranku pa se guraju. A Reformisti? Oni se..., ma kako da najlakše kažemo, - osvećuju! Čačić Štromaru, Natalija Habušu, Hrenić Jenkaču.

Štromara npr. treba zgaziti. Točka. Habuša treba srušiti, a Jenkač? On je babaroga. Zašto, to i mala djeca znaju. Onaj što bješe persona grata dekretom postaše persona non grata (In nomine haenescis et predragaensis tu spiritus vesniens...). Preko noći, doslovno. Bilo je to sredinom siječnja, zime Vesnine 2014. U famoznoj trakošćanskoj noći, noći dok su padale zvijezde a mjesec je budalasto, ništa ne sluteći, ljubio jezero, dvorac se nadvio nad hotel kao ono, ne tako davno, jedan Ratko nad jednog Gorana i jednog Predraga.

Šašava luna možda ni slutila nije da se sasvim blizu, ma gotovo na dohvat ruke, odigrava sudbina. S vremena na vrijeme neki još danas šaptom progovore: „Dođosmo pred gotov čin...“. No tako je valjda htjela usud. Usud... ili kob? Prvi se navodno digoše Leverić, persona istarske pragmatike, a kao posljednji u nizu navodno progovori – Batinić. Uvijek koncetrirani gradonačelnik Ivanca. Upravitelj grada bez oporbe. I ljubljen postade omražen, no ubrzo se prometne u reformiste; reformisti osnuju stranku, dobiše nešto i na nekim izborima, a onda se kandidiraju i za Sabor. Hrvatski sabor, Godine Gospodnje (vjerojatno još) 2015. Ljubljen koji postade omražen listu će i nositi. Ponijeti je put pobjede. Naravno, ali ne bez – matematike.

Sada „desniji od desnijih“ i sada „lijevijih od lijevijih“, kao što u Zagrebu on i Ivo rekoše, onima što HNS nekoć darovaše (samo) dioptrijske naočale, Reformisti će sada dati jednu čitavu novu stranku. Umirovljenicima, čovječe. Prije „znakić pažnje“ da zaokruže – točno, sada „u znak pažnje“ da zaokruže – krivo. I 'obiđu' izrođene HNS-ovce i njihove koalicijske partnere. Hladno, bez emocije. Ne kao Hrenić. On je kao Mamić. Ali na drugu stranu – na svoju štetu (s puno teniske empatije). No..., zamalo ih snađe prokletstvo: „Jer kome drugo mjesto na listi obećano bi?!“ Ali biti će to mjesto Martinčević Natalije, barem nam tako neki prenješe. Pa treće Sandre Herman i četvrto Miholić Žarka iz Krapinsko zagorske županije. Onda slijedi Darko. „Ej Darko, Darko...“, reći će neki, „zar je to bolje od marofske političke kaljuže?“

Jagma za saborskim klupama (1):

>>Tko je zicer, tko se gura, tko se znoji, a tko cinkari?

Jagma za saborskim klupama (2):

>>Kukuriku koalicija - puno (samo)zvanih, malo odabranih

Jagma za saborskim klupama (3):

>>Umjesto Batinićeve "salonske politike", načelnici žele Leverića?

Komentari