MUP investira 4 milijuna kuna u sigurnost prometa na području Varaždina

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.03.2015. 15:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Vijeće za prevenciju Varaždinske županije

Nakon Novog Marofa, Ivanca i Varaždina, četvrta sjednica Vijeća za prevenciju Varaždinske županije održana je u Gradu Ludbregu...

Nazočili su joj članovi županijskog Vijeća, predsjednica Županijske skupštine Varaždinske županije Dubravka Biberdžić, predstavnici lokalnih vijeća za prevenciju općina i gradova Varaždinske županije, kao i načelnici policijskih postaja.

U sklopu dnevnog reda, govorilo se o Izvješću o stanju sigurnosti na području Varaždinske županije u 2014. godini, koje je predstavio predsjednik Vijeća i zamjenik župana Alen Kišić, dok je Izvješće o radu i aktivnostima Vijeća za prevenciju na području općina i gradova Varaždinske županije podnio načelnik Policijske uprave varaždinske i zamjenik predsjednika Vijeća Darko Jurčec.

Kišić je istaknuo kako je Vijeće za prevenciju Varaždinske županije zadovoljno s rezultatima sigurnosti iz prošle godine, jer se poboljšava stanje u prometu smanjenjem broja prometnih nesreća i poginulih osoba.

– Varaždinska županija je u posljednjih šest godina među tri najsigurnije županije što se tiče prometa. Osim toga, smanjuje se i broj ostalih vrsta kaznenih djela koja utječu na život naših građana, a veseli me što na nivou vijeća općina i gradova postoje jako dobre ideje, komunalne akcije čija se provedba odnosi na život i stanje sigurnosti naših građana - istaknuo je zamjenik župana i predsjednik Vijeća za prevenciju Alen Kišić te dodao kako se najviše tih projekata tiče mladih u prometu.

U sigurnosnom smislu, načelnik PU varaždinske i zamjenik predsjednika Vijeća Darko Jurčec ocijenio je 2014. godinu zadovoljavajućom.

- Policija je bila uspješnija za 50 posto na području organiziranog kriminaliteta, a represivnija što se tiče droga. Značajniji uspjeh Policije nastavljamo u zoni maloljetničke delikvencije, pojavila su se nova kaznena djela u općem kriminalitetu, no otkrivačka djelatnost je veća nego 2013. godine, konkretno 77 posto, što svrstava Policijsku upravu varaždinsku na vrh svih liste policijskih uprava u Republici Hrvatskoj - istaknuo je načelnik Jurčec, naglasivši pritom smanjen broj poginulih osoba, a ujedno i broj prometnih nesreća u odnosu na 2013. godinu.

Potvrdio je kako će samo u ovoj godini Ministarstvo unutarnjih poslova investirati 4 milijuna kuna u poboljšanje sigurnosti prometa na području Grada Varaždina i to u izgradnju kružnih tokova i prometnog poligona.
Kao primjer dobre prakse, saborski zastupnik i gradonačelnik Dubravko Bilić govorio je o radu Vijeća za prevenciju Grada Ludbrega te iskazao svoje zadovoljstvo u pogledu sigurnosti građana Ludbrega.

- Grad Ludbreg je prošle godine uspostavio Savjet za prometnu prevenciju kojega čine aktivni sugrađani, i upozoravaju na poteškoće u prometu i problematična mjesta. Vidljivi su prvi rezultati u sanaciji problematičnih točaka, poput upozorivača brzine u Apatiji, a planira se postavljanje još jednog u Globočecu Ludbreškom - najavio je Bilić te potvrdio kako za vrijeme proslave Dana Svete Nedjelje u Ludbregu boravi preko 200 tisuća turista, zbog dobre organizacije i mjera sigurnosti, sigurnost građana, a i samih turista, nije dovedena u pitanje.

Komentari