Koalicija na kušnji

Kad već neće Kišić, otvoreno priznao Siniša Hajdaš Dončić...

Objavljeno: 11.04.2016. 14:05

Zadnja izmjena: 11.04.2016. 14:17

Foto: Arhiva

Jučer, u nedjelju 10. travnja u ponoć, istekao je rok za predaju kandidatura za mjesto predsjednika gradskog SDP-a, no kako doznajemo, svoju kandidaturu nije predao nitko drugi osim Alena Kišića, potpredsjednika županijske organizacije SDP-a.

Još uvijek, međutim, postoji mogućnost da je Vjeran Radelić ili (još) netko treći spomenuto učinio putem pošte, te se se trenutno ne može sa sigurnošću reći da će Kišić biti jedini kandidat na unutarstranačkim izborima 30. travnja. Međutim, u širem političkom kontekstu valja primjetiti jednu drugu stvar...

Podsjetimo se, Kišić sve do prošlog tjedna svoju namjeru kandidature za šefa gradskog SDP-a nije otvoreno priznavao, premda je sve već davno bilo jasno i vidjelo se već "iz aviona"... Još manje, kao što je poznato, Kišić trenutno želi govoriti o svojoj namjeri da se kandidira za gradonačelnika, ali u tom slučaju, na njegovu žalost ili sreću, preduhitrio ga je Siniša Hajdaš Dončić.

Karte otkrivene

Naime, na pomalo provokativno pitanje novinara Jutarnjeg lista, koje je glasilo: "Smatrate se jakom strankom, a nemate ljude za koje bi mogli reći da imaju ozbiljne šanse biti izabrani gradonačelnicima Zagreba, Dubrovnika, Osijeka, Pule, Varaždina, a postoje vam upitan i Split", Dončić je odgovorio:

- U Varaždinu imamo jako dobrog kandidata, a to je sadašnji dožupan Kišić. Za druge gradove se mogu složiti. To se također nameće kao glavno pitanje jer su za godinu dana lokalni izbori... – otvoreno je izjavio Hajdaš Dončić ove subote u intervjuu za Jutarnji list, a njega se u medijima, što nije zanemarivo, naziva "drugim čovjekom SDP-a".

Kako pak mi doznajemo od gradskih SDP-ovaca, s Kišićem kao kandidatom za gradonačelnika Varaždina stranka još donedavno nije bila sasvim "na čisto". Da, Milanović je u Ivancu dao naslutiti da će SDP u Varaždinu inzistirati na svojem kandidatu, nazvavši HNS (zdravom) konkurencijom, ali još uoči unutarstranačkih izbora raspitivao se, prenose nam SDP-ovci, o "Kišićevom potencijalu".

Ulozi veliki

Otvorena izjava Hajdaša Dončića, sada međutim, otklanja sve sumnje. Štoviše, njegovo priznanje da u drugim gradovima situacija nije blistava, daje na slutiti nešto o čemu smo već pisali, da SDP upravo grad Varaždin strateški smatra "lijevom utvrdom" iz koje će krenuti u nacionalnu borbu za ponovno osvanje vlasti. Svjedoči to i ova Donačićeva izjava u istom intervjuu:

- Nakon što završe izbori u SDP-u i HDZ-u morat ćemo strateški dogovoriti kandidate za najveće hrvatske gradove. Financijski, percepcijski i društveno je važnija imati četiri hrvatska grada nego dvanaest županija. Sva ova pitanja morat će rješavati prije svega gradske organizacije, ali i buduće Predsjedništvo i Glavni odbor - rekao je Hajdaš Dončić.

Role nepodijeljene

Spomenuto, pak, znači dvije stvari: da je koalicija SDP-a i HNS-a na lokalnoj gradskoj i županijskoj razini već sada na kušnji, ali i da će Kišić imati na raspolaganju sve stranačke, poglavito financijske, resurse. S druge strane, HNS ima dva velika problema: jedan eksterni i jedan interni.

U SDP-u su, naime, svjesni glavne slabosti svojeg koalicijskog partnera, koja nadilazi racionalne okvire, a to su Reformisti. Ne pristanu li , naime, na Kišićevu kandidaturu za gradonačenika kao uvjet, jednostavno: ništa od koalicije! No interno, kako od ponovne kandidature odgovoriti Gorana Habuša, koji je ujedno i šef gradske organizacije stranke?

Prema posljednjim kuloarskim informacijama, aktualnom HNS-ovom gradonačelniku "ne pada na pamet odustati"... "Ima nešto 'milanovićevskog' u njemu...", prepričavaju nam izvori... 

Previranja, dakle, tek predstoje i biti će zanimljivo što će se najzad dogoditi...

Komentari