Sjever hrvatske "crven"

Kako bi III. izborna jedinica glasovala da su danas izbori

Objavljeno: 24.05.2016. 18:59

Zadnja izmjena: 25.05.2016. 08:26

Prema anketi koju je proveo RTL, da su danas izbori, na sjeveru Hrvatske uvjerljivu pobjedu odnosi SDP sa 32,5 posto, slijedi HDZ, ali s gotovo dvostruko manjom potporom. U III. izbornoj jedinici, dakle na području: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije, visok udio ispitanika želi nove parlamentarne izbore, pa bi na birališta izašlo njih 63,4%. Manje od 15% smatra da se izbori ne trebaju ponavljati, a 22% ispitanika je neodlučno.

Tradicionalno jak HNS ima deset posto, a odmah iza njega je Živi zid. MOST jedva prelazi prag, a podsjetimo da je ovdje prije šest mjeseci za njih glasovalo gotovo 8 posto birača. Blizu praga su i Reformisti, ali Radimir Čačić ne bi ušao u Sabor, baš kao ni laburisti. HRAST, koalicijski partner Domoljubne koalicije ne osvaja ni jedan posto, a Ladislav Ilčić je na temelju ove izborne jedinice postao zastupnik.

U ovom istraživanju RTL-a, za sad su obrađene tek dvije izborne jedinice. IV. koja je obojana plavo, III. u crvenom, a u četvrtak dolaze rezultati u V. izbornoj jedinici. Ono što se sada počinje naslučivati je jačanje Živog zida i urušavanje MOST-a. Logično se tako čini da prijevremeni izbori ne odgovaraju MOST-u, ali kako njihovi birači više idu SDP-u, na birališta se ne žuri ni HDZ-u.

 

 

Komentari