Kako će na sjeveru glasovati birači prema dobnim skupinama i sektoru zaposlenja

Objavljeno: 20.10.2015. 09:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

S izborima koji se bliže, u središtu su političke stranke i njihovi programi, ali i predviđanja o tome kako će glasati birači. Promotrili smo buduće glasove prema trima skupinama: obrazovanju, zanimanju i dobi, a analiza se oslanja na anketu koju je objavio jutarnji.hr

1. Obrazovani daju prednost lijevoj koaliciji

Što se tiče treće izborne jedinice, u toj se anketi predviđa neizvjestan rezultat. Tako će Domoljubna koalicija osvojiti pet mandata, lijevi blok osam mandata, a Reformisti jedan mandat, ali postoji realna šansa da i stranke Živi zid i Most prijeđu izborni prag. Ipak, borba se odvija između dvaju dominantnih stranaka na čelu koalicija, a to su HDZ i SDP.

Tako će velika većina osoba s nezavršenom osnovnom školom glasati za desnicu kao i više onih sa osnovnom školom. Lijevi blok tako bira više birača sa srednjom školom, ali i fakultetsko obrazovanih. No, kod fakulteta nema prevelike razlike. Za Reformiste će najviše glasati osobe sa završenom srednjom školom.

2. Javni sektor za SDP, poduzetnici za HDZ

Zaposleni u javnom sektoru prednost daju lijevoj političkoj opciji, a u privatnom, već tradicionalno, dominira desnica, a za tu će se opciju odlučiti i samostalno zaposlene osobe. Kod Reformista, što se tiče zanimanja prevladavaju samostalno zaposleni, ali i učenici te studenti.

Nezaposleni se više odlučuju za ljevicu, a kod kućanica je jednak omjer glasova za obje političke opcije. Umirovljenici će povjerenje ipak radije pokloniti SDP-ovoj koaliciji, iz čega je vidljivo da socijalno ugroženije osobe biraju stranke ljevice.

3. Birači Reformista su srednje životne dobi i imaju najmanje mlađih glasača

U svakoj od dobnih skupina, kako pokazuje anketa, birači će u trećoj jedinici glasati za lijevi blok. No, i ovdje su uočeni zanimljivi trendovi. Birači Reformista uglavnom su srednje životne dobi. Na glasove starijih birača računa koalicija “Hrvatska raste” pa tako najviše njihovih birača ima između 61. i 70. godina. S druge strane, najviše HDZ-ovih birača je ili nešto mlađe ili pak starije životne dobi: od 70 godina nadalje.

Komentari