Danas izabran na čelo SDP-a

Kišićev direkt HNS-u: Nisu jaki kao prije, ili naš kandidat za gradonačelnika ili moja ostavka!

Objavljeno: 30.04.2016. 20:47

Zadnja izmjena: 30.04.2016. 20:47

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Možda zvuči smjelo, možda bahato ili samouvjereno (koji me poznaju, znaju da nisam takav...), ali SDP će imati svojega kandidata ili kandidatkinju za gradonačenika grada Varaždina. O tome nema razgovora! I u slučaju da se to ne dogodi ja ću prvi podnijeti ostavku – izjavio je Alen Kišić na tiskovnoj konferenciji povodom njegovog današnjeg izbora na mjesto predsjednika gradskog SDP-a, prilikom čega je osvojio 97 posto glasova od 53 posto članova koji su izašli na izbore.

Na pitanje, može li konačno otvoreno reći da će on biti – "taj kandidat", Kišić je odgovorio da o tome odlučuje Gradski odbor stranke koji tek treba biti uspostavljen. No svoju ambiciju ovaj put nije demantirao:

- Da se razumijemo, ja sam spreman preuzeti odgovornost. SDP sigurno neće poduprijeti g. Habuša niti koga drugog iz HNS-a. Dvije stvari nam idu u prilog: bipolarizacija biračkog tijela u cijeloj zemlji i činjenica da HNS više ne može reći da je jak kao što je bio prije – rekao je Kišić pozivajući se na rezultate izbora za Vijeća mjesnih odbora, zbog kojih je uvjeren da je SDP "lider ljevice i lijevog centra u gradu".

"HNS je odgovoran"

No, osim što su Habek i Kišić u nekoliko navrata istaknuli da će SDP na sljedećim lokalnim izborima imati svojega kandidata za gradonačelnika (Habek je dodao i mogućnost kandidata za župana), posebno je bio zanimljiv Kišićev odgovor na novinarsko pitanje o participaciji SDP-a u politici aktualne vlasti, što posve vjerojatno ponaznačuje i smjer njegove diferencijacije od spomenutoga u kampanji....

- Činjenica je da se moglo bolje, međutim senior partner nosi najveću odgovrnost, što je u ovom slučaju HNS. Imamo i mi manjinsku odgovornost, no bez obzira na to ponudit ćemo jednu novu ekipu. Grad je uspavana ljepotica koju netko treba doći probuditi. Upao je u letargiju, treba mu svježa krv, nove ideje i novi ljudi – rekao je Kišić, naglasivši usput da se Radelić sada nije kandidirao ni za jednu funkciju, a SDP se cijelo desetljeće suočavao s unutarnjim problemima.

"Nećemo popustiti"

Na pitanje jesu li s HNS-om o svemu razgovarali, Kišić je rekao da je to "stvar političke kulture" – prvo razgovarati s njima (budući da i danas korektno surađuju još od 2007. godine), međutim da su im se na razgovore najavili i drugi. Ipak, s Reformistima navodno nisu još razgovarali.

- Naravno da težimo k tome da idemo zajedno s HNS-om na izbore, međutim SDP ovaj put neće popustiti nikakvim pritiscima. Vjerujem da će HNS prepoznati kvalitetu našeg kandidata ili kandidatkinje i tome na nas podržati – odgovorio je na isto pitanje Habek, a Kišić se na novinarsko pitanje dotaknuo i afere s Termoplinovim fakturama.

O fakturama Termoplina

- Stalno govorimo o gradu, a u pitanju je i Termoplin. Nakon očitovanja HERE mi ćemo se kao stranka sigurno izjasniti, ali nećemo se miješati u odnos zaposlenik-gradonačelnik (Ivanković-Habuš, nap.) sve dok spomenuto nema političke konotacije. Unutar gradske uprave treba riješiti tko je kriv – odgovorio je Kišić.

Podsjetimo, Kišićevim izborom za predsjednika gradskog SDP-a i službeno je završila Habekova operacija rušenja Vjerana Radelića i, prema svemu sudeći, baš kao i u gradskom HDZ-u, slijedi nova era te stranke u Varaždinu. Kišić je izjavio da mu je žao što nije imao protukandiata, te da će gradu ponuditi više od kućanske rampe...

Komentari