Kolektivni ugovor i prihodi "iznad očekivanja": Grad Varaždin plaće zaposlenicima vraća na "staro"

Objavljeno: 31.08.2015. 12:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija/Siniša Sović

S novom godinom zaposlenici Grada Varaždina primit će i dobre vijesti, one financijske prirode, jer bi im se prema Kolektivnom ugovoru od 1. siječnja 2016. godine trebala povećati osnovica plaće za deset posto.

Povećanje osnovice zapravo je vraćanje plaće "na staro", odnosno na iznos koji su gradski zaposlenici imali prije uvođenja privremene mjere smanjena osnovice za obračun plaća. Još u svibnju 2014. godine rebalansom proračuna smanjena je osnovica za obračun plaća za zaposlene u upravnim tijelima Grada Varaždina, a time i za ostale korisnike gradskog proračuna za 10 posto, uz neke iznimke.

Mjera je tada predstavljena kao privremena i nužna kako bi se prikupila sredstva za  kupovinu dionica TD Parkovi d.d., odnosno školski udžbenici za školsku godinu 2014/2015.

Gradonačelnik Grada Varaždina potom je donio i Odluku  o izmjeni Odluke o visini osnovice za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Varaždina kojom se propisuje nova, smanjena osnovica te se navodi da je mjera smanjenja plaća privremena.

- U trenutku kada službeni pokazatelji ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast prihoda iz članka 14. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na međugodišnjoj razini za 5%, za dva uzastopna tromjesečja u 2015. godini, osnovica od 5.108,84 kn bruto, primijenit će se automatski od dana utvrđenja rasta prihoda. Ukoliko se ne stvore pretpostavke iz prethodnog stavka, osnovica u visini od 5.108,84 kn bruto, primijenit će se od 1. siječnja 2016. godine - stoji u navedenoj Odluci.

Navedena je odredba, kao nastavak volje gradonačelnika da ta mjera bude privremena, ugrađena i u konačni tekst Kolektivnog ugovora za zaposlene u upravnim tijelima grada Varaždina, koji je stupio na snagu 1. srpnja 2015. u kojemu ona ima status prijelazne odredbe. Kako se navodi u članku 108. Kolektivnog ugovora, odbredbe se primjenjuju od 1. siječnja 2016.

- Odredbe čl. 35 ovog Ugovora primjenjuju se od 1. siječnja 2016. godine odnosno najranije od 1. srpnja 2015. godine, ukoliko službeni pokazatelji ukažu na poboljšanje stanja, odnosno rast prihoda iz članka 14. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ("Narodne novine" broj 28/10) na međugodišnjoj razini za 5 posto za dva uzastopna tromjesečja. Do trenutka početka primjene čl. 35. ovog Ugovora, osnovica za obračun plaće iznosi 4.597,96 kn - piše u Kolektivnom ugovoru.

Kako nam je potvrdio i sindikalni povjerenik u Gradu Varaždinu Petar Čavlović, ovdje se ne radi o povećanju osnovice za obračun plaće, već o završetku razdoblja u kojem je privremena mjera smanjenja osnovice bila na snazi.

- Pritom treba napomenuti da se, prema odredbama Kolektivnog ugovora, osnovica za obračun plaća u upravnim tijelima Grada Varaždina u čl. 35 određuje jednaka onoj kakvu Vlada Republike Hrvatske određuje za državne službenike. Stoga se ne radi o povećanju osnovice za obračun plaća, već o završetku razdoblja u kojem je privremena mjera smanjenja osnovice bila na snazi. Odredbe Kolektivnog ugovora su obvezujuće za obje potpisne strane te, bez kršenja ugovornog odnosa nije moguće da se neka od odredbi samovoljno ili jednostrano ne primijeni. Međutim, u Kolektivnom ugovoru stoji i odredba o mogućnosti izmjene bilo kojeg njegovog dijela u slučaju da se drastično promijene okolnosti pod kojima je ugovor potpisan - rekao je Čavlović.

Hoće li se u gradskom proračunu osigurati potreban novac za vraćanjem osnovice za obračun plaće na prvobitno stanje, pitali smo Upravni odjel za financije i proračun Grada Varaždina. Kako nam je rečeno, proračun se puni i bolje od očekivanog, a Kolektivni ugovor se mora ispoštovati.

- Kad smo planirali ovogodišnji proračun, zbog poreznih mjera koje su stupile na snagu ove godine planirali smo manje prihoda. U odnosu na planirane prihode gradski proračun puni se kako je planirano pa čak i više. U prvih šest mjeseci više je priljeva od planiranog za 1, 37 posto. Priljev novaca je najviše od poreza i prireza. S obzirom na to i na stavke u Kolektivnom ugovoru, ako su prihodi veći Kolektivni ugovor se mora ispoštovati - naveli su iz Grada Varaždina i dodali kako je veliki prihod u proračunu i od komunalne naknade.

Da ne bi smjelo biti problema s vraćanjem osnovice za obraćun plaće na staro, smatra i sindikalni povjerenik u Gradu Varaždinu.

- S obzirom da je gradonačelnik više puta, pa i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, naglasio da prihodi gradskog proračuna, primjerice oni na temelju poreza na dohodak, ali i drugi, već dulje vrijeme rastu ne vidim nikakvog razloga da bi bilo potrebno razgovarati o izmijeni bilo koje odredbe Kolektivnog ugovora koja je vezana uz bilo koju vrstu materijalnih prava za zaposlene u upravnim tijelima Grada Varaždina - zaključuje Čavlović.

Komentari