saborski zastupnik o novom zakonu

Križanić u Saboru traži mogućnosti pozitivne diskriminacije domaćih proizvoda na trgovačkim policama

Objavljeno: 04.07.2017. 18:05

Zadnja izmjena: 04.07.2017. 18:10

Foto: Arhiva

HDZ-ov saborski zastupnik iz našeg kraja - te ujedno potpredsjednik Odbora za poljoprivredu - Josip Križanić objasnio je razloge zbog kojih će njegova stranka podržati donošenje Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

Prema Križanićevim riječima, Zakon bi trebao zaštititi male OPG-ove te male i srednje dobavljače od nepoštenih praksi velikih trgovačkih lanaca poput one u lancu opskrbe hranom.

- Trgovački lanci stranih vlasnika uvoze ili unose u Hrvatsku, bez ikakve kontrole, robu upitne ili loše kvalitete, prepakiranu neposredno prije isteka roka uporabe. Prodajom takve hrane ruše cijene domaćim kvalitetnim proizvodima, a time uništavaju domaću poljoprivredu, domaću prehrambenu industriju i domaće trgovce, a izvlače iz RH-a enormnu dobit. - izjavio je Križanić, dodajući kako je u nama susjednim državama nepisano pravilo da je na policama minimalno 40 posto domaćih proizvoda. Precizirao je da je već 20 od 28 članica Unije uvelo razne regulativne mjere i mehanizme za rješavanje problema nepoštenih trgovačkih praksi i da je krajnje vrijeme da se to napravi i u Hrvatskoj.

Komentari