Ministar Zmajlović: Novac smo osigurali pred dvije godine, a Habuša trpjeli do zadnjega

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 15.10.2015. 17:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Facebook

Izjave gradonačelnika Habuša koje bi trebale potkrijepiti tezu da Ministarstvo zaštite okoliša ili Fond “zavlače rješenje problema na Brezju u potpunosti odbacujemo kao neistinite“, istaknuo je ministar Mihael Zmajlović u priopćenju za medije nakon današnjeg prosvjeda u Zagrebu o kojem smo izvjestili...

>>Habuš u Zagrebu optužio Zmajlovićevo ministarstvo i Fond: "Grubo su nas dvije godine vukli za nos!"

Radi potpunosti informacije i jasnog utvrđivanja tko u ovoj priči „zavlači“  ističemo i da je Zahtjev Grada Varaždina za sufinanciranjem zaprimljen dana 28. rujna 2015. godine, navodi se između ostalog u opširnom priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Priopćenje Ministarstva zaštite okoliša donosimo u cijelosti:

Što je gradonačelnik radio zadnje dvije godine, budući da otprilike toliko ima informaciju da je Fond spreman sufinancirati sanaciju uz uvjet da grad poštuje zakonom propisane korake?  

Ne ulazeći u razloge iznošenja neistinitih tvrdnji, ističemo da problem u Brezju u periodu 2012. do danas nije riješen isključivo zbog gradonačelnika Habuša i njegovog odbijanja da postupi po zakonima RH i sklopi ugovor s Fondom kojim osigurava financiranje sanacije Brezja u visini 60 posto od procijenjenih 115 milijuna kuna. O spremnosti Fonda za sufinanciranje pod ovim uvjetima Grad Varaždin obaviješten je višekratno a pisanim putem dopisom od 14. srpnja 2014. godine.

Ne ulazeći u razloge iznošenja neistinitih tvrdnji, ističemo da problem u Brezju u periodu 2012. do danas nije riješen isključivo zbog gradonačelnika Habuša i njegovog odbijanja da postupi po zakonima RH i sklopi ugovor s Fondom kojim osigurava financiranje sanacije Brezja u visini 60 posto od procijenjenih 115 milijuna kuna.

O spremnosti Fonda za sufinanciranje pod ovim uvjetima Grad VŽ obaviješten je višekratno a pisanim putem dopisom od 14. srpnja 2014. godine.

Od samog početka ministar Zmajlović govori da Ministarstvo i Fond žele rješenje problema koji opterećuje građane Varaždina koje oni ničime nisu skrivili niti zaslužili. Fond je pisanim očitovanjima potvrdio spremnost za sufinanciranje a ministar i pisanim i usmenim izjavama to i prenio. Novac je osiguran u proračunu Fonda a jedini uvjet postavljen pred vodstvo grada Varaždina kako bi novac i povukao je da napravi potrebne zakonom propisane korake koji su preduvjet da se na zakonit i transparentan način sklopi ugovor s Fondom.

Sve navedeno višekratno je u pisanom obliku poslano i gradonačelniku Habušu:

1. Tvrdimo da davanje koncesije za sanaciju Brezja nije zakonito i naglašavamo da Fond neće niti ne može sufinancirati 'koncesiju'.
-    dopis Fonda prema Gradu VŽ od 25. studenog 2013.
-    dopis Fonda prema Gradu VŽ od 7. siječnja 2014.
-    dopis Ministarstva prema gradu VŽ od 20. Svibnja 2014.
-    dopis ministarstva financija gradu VŽ od 5.  listopada 2015.
2. Izražavamo spremnost Fonda da u visini od 60 posto  sufinancira trošak sanacije; pozivamo na sklapanje Ugovora o sufinanciranju nakon što grad ispuni zakonske obaveze koje prethode sklapanju ugovora a od kojih je ključna  raskid postupka davanje koncesije i provođenje javnog natječaja za sanaciju.
- Dopis od 14. srpnja 2014.

I na koncu prenosimo dio današnje izjave ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića:

“Rješenje i novac za sanaciju bala osigurali smo pred dvije godine. Jedini razlog zašto novac nije povučen je gradonačelnik Habuš koji uporno odbija poduzeti zakonom propisane korake koji omogućuju sklapanje ugovora o sufinanciranju s Fondom. Govorimo o 60 posto iznosa od 115 milijuna kuna. Mogli smo ranije uzeti stvar u ruke države i sami maknuti bale ali to znači da nema sufinanciranja i da 115 milijuna kuna padne na teret Varaždincima. Ja takvu odluku nisam želio donijeti i trpio sam ponašanje gradonačelnika sve dok postoji i najmanja šansa da provede natječaj koji bi omogućio sufinanciranje. Vjerovao sam da nam je  zajednički interes dobrobit građana Varaždina. No očigledno  gradonačelnik Habuš ima neki potpuno drukčiji interes“.

KRONOLOGIJA DANA

>>Ministar Zmajlović: Novac smo osigurali pred dvije godine, a Habuša trpjeli do zadnjega

>>Varaždinski Orah smatra da je Habušev prosvjed reakcija na njihovu tiskovnu konferenciju

>>Rezultat ankete: Goran Habuš - najodgovorniji za nerješavanje problema s baliranim otpadom

>>Natalija Martinčević: Sad je potpuno jasno da Vlada neće odobriti sufinanciranje

>>Varaždinski HDZ: “Igrokaz s balama je vrhunac nesposobnosti gradske vlasti“

>>Habuš u Zagrebu optužio Zmajlovićevo ministarstvo i Fond: "Grubo su nas dvije godine vukli za nos!"

>>EKSKLUZIVNO Zmajlović za eVaraždin žustro odgovorio Habušu: "Primi se posla i oslobodi Varaždince smrada“!

>>VIDEO/FOTO: U koloni od 20-ak automobila i s utovarenom balom smeća Habuš krenuo put Zagreba

Komentari