Ministarstvo ide u prisilnu naplatu? Habuš još traži vrijeme, HDZ moli pomoć Vlade RH

Objavljeno: 21.05.2015. 16:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Prema neslužbenim informacijama koje su se danas pojavile, Ministarstvo financija nije uvažilo zahtjev Javne ustanove Gradski stanovi za odgodu plaćanja 9,3 milijuna kuna u državni proračun.

S obzirom na to da danas istječe rok za odgodu plaćanja, to bi značilo da će se Ministarstvo pokušati naplatiti direktno s računa JUGS-a.

Posljedica ovakve odluke bila bi blokada računa JUGS-a, a mogla bi uslijediti i blokada računa Grada Varaždina, jer kao osnivač Grad solidarno odgovara za sve obveze javne ustanove, što su u svojem nalazu jasno ustvrdili i financijski inspektori.

Na navedene informacije reagirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš koji smatra kako se može govoriti samo o mogućoj blokadi računa JUGS-a, a ne Grada Varaždina.

- Dužnost mi je informirati javnost o navodnoj financijskoj blokadi Grada Varaždina od strane Ministarstva financija zbog takozvanog nenamjenskog trošenja sredstava za izgradnju stanova. Treba naglasiti da se u prvom redu financijski nadzor odnosio na Javnu ustanovu Gradski stanovi na koju se odnosi i nenamjensko trošenje sredstava. Dakle, može se govoriti samo o mogućoj blokadi računa JUGS-a, a ne računa Grada Varaždina - smatra Habuš.

Također navodi da ukoliko i dođe do prisilne naplate, procedura traje nekoliko dana te se nada da će u tih nekoliko dana ipak pronaći rješenje.

- Ukoliko Ministarstvo i pokrene prisilnu naplatu,  zbog prirode samog tehničkog procesa provođenja prisilne naplate duga to nije moguće učiniti danas. Ministarstvo financija, u skladu s propisima, mora takav zahtjev uputiti središnjem uredu porezne uprave, a potom taj zahtjev mora stići i u naš varaždinski ured koji  tek tada po njemu postupa, odnosno provodi prisilnu naplatu. To svakako mora potrajati nekoliko dana, a mi se nadamo da će upravo u tih nekoliko dana biti razjašnjena cijela situacija - objašnjava Habuš.

Kako navodi u svom priopćenju Habuš, JUGS-je Upravnom sudu podnio tužbu i zahtjev za odgodom izvršenja rješenja Ministarstva financija do donošenja presude Upravnog suda.

- Na istovjetnom primjeru Grada Zagreba vidljivo je da Upravi sud o tome može odlučiti u roku od svega nekoliko dana. Ako se Zagrebu omogućila odgoda izvršenja rješenja, ne vidim razloga zašto se ne bi tako postupilo kada se radi o Varaždinu. Nadamo se da će Upravni sud u kratkom vremenu donijeti odluku, pa će Javna ustanova Gradski stanovi imati priliku  dokazati da u Varaždinu zapravo i nije bilo nenamjenskog trošenja novaca.  JUGS je potrošio novac za izgradnju stanova, stanove treba prodati i tada uplatiti novac u državni proračun - rekao je Habuš i dodao da ukoliko se iz nekih drugih razloga odluči da se u državni proračun ipak mora odjednom uplatiti traženih 9,3 milijuna kuna, JUGS će uz pomoć Grada Varaždin sigurno naći način da to i učini.  

- No, tada se već postavlja pitanje kome je stalo do toga da se inzistiranjem na takvom načinu vraćanja novca Varaždin stavi u izuzetno nepovoljan položaj - pita se varaždinski gradonačelnik.

Na cijelu situaciju reagirao je i varaždinski HDZ koji je uputio apel Vladi Republike Hrvatske da Grad Varaždin spase od bankrota.

- Grad Varaždin od samostalnosti Republike Hrvatske, odnosno proteklih 25 godina nikada nije bio u ovako teškoj financijskoj situaciji. Zasluge za to snosi aktualna gradska koalicija SDP–HNS–HSU–HSLS), koja je, na žalost, svojim (ne)donošenjem odluka Grad dovela pred blokadu računa - smatraju u HDZ-u.

Kako navode, jasno je kako ni stranački kolege, a ni koalicijski partneri gradonačelnika Gorana Habuša nisu spremni uključiti se u rješavanje nagomilanih problema do kojih su doveli loši i neodgovorni potezi aktualne gradske vlasti.

- Zbog zabrinutosti za financijsku situaciju u Gradu, odnosno proračunske korisnike vrtići, škole, kulturne ustanove, korisnike socijalnih prava, jučer su na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije vijećnici Kluba HDZ-a kroz institut vijećničkog pitanja predložili da Županija pomogne Gradu u rješavanju nastalog problema, na što je Župan Predrag Štromar (HNS) na žalost odgovorio „Ne, snaći će se sami“. U rješavanju navedenog problema opet, na žalost, ne želi sudjelovati ni ministar financija Boris Lalovac - zaključuju u HDZ-u grada Varaždina.

Svojim apelom varaždinski HDZ-ovci mole premijera Zorana Milanovića da se sngažira u rjhešavanju navedenih problema, odnosno da Vlada hitno financijski pomogne Gradu Varaždinu.

- Molimo premijera Zorana Milanovića da se angažira u rješavanju navedenih problema, odnosno, da Vlada Republike Hrvatske hitno pomogne Gradu Varaždinu s 21 milijun kuna. Imajući u vidu da su naši sugrađani, Varaždinke i Varaždinci, tijekom svoje povijesti, u ratu i u miru pomagali sve sredine kojima je pomoć bila potrebna, smatramo da je ovakva zamolba, a u konačnici i odobravanje tih sredstava u obliku pozajmice ili na neki drugi zakonom utemeljeni način, najmanje što premijer Milanović i Vlada Republike Hrvatske mogu učiniti za građane Varaždina - smatraju u HDZ-u.

Komentari