Na aktualcu o etažnom grijanju, premještanju “pimpek placa“ i javnom prijevozu

Objavljeno: 23.10.2015. 12:03

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 09:51

Foto: Siniša Sović

Na aktualnom satu današnjoj sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina vijećnici su najviše pitanja vezanih uz problematiku etažnog grijanja, uređenja okoliša, premještanja “malog placa“ i javnog prijevoza uputili gradonačelniku Goranu Habušu...

>>Reciklažno dvorište i dogradnja VI. OŠ Varaždin presudilo prihvaćanju rebalansa proračuna
Zmajlović ne da novac za bale: "Koncesionar nema kapacitet za zbrinjavanje ni dozvole"


Tako je Mladena Hižaka zanimalo zašto se podupire prelazak na etažno grijanje i prisiljava stanare zgrada da podižu kredite u iznosima od oko 30.000 kuna, kad se pri njegovom uvođenju ne može ostvariti nikakvo sufinanciranje.

- Za razliku od etažnog grijanja, nove kotlovnice su štedljive i ostvaruje se do 60 posto povrata od iznosa uloženog novca za njihovo stavljanje u pogon. Također, sukladno novom Zakonu, etažno grijanje se može uvesti u zgrade u kojima na to pristane 90 posto stanara. No, oni moraju iz svog džepa platiti i etažiranje svojih susjeda koji se nisu kreditno zadužili – upozorio je Hižak, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako „ne preferira etažno grijanje“,  dodavši da njegovo uvođenje ne ovisi o Gradu Varaždinu već je to „stvar privatne odluke građana“.



Potom je nezavisni vijećnik Robert Podolnjak upozorio kolege na posljedice nedavnog raskidanja koncesije za javni prijevoz busekima.

- Roditelji srednjoškolaca negoduju jer djeca koriste skuplje – redovne autobusne linije. Kiše su i potrebno je žurno riješiti problem – naglasio je Podolnjak na kojeg se nadovezao Stjepan Cepanec, kojeg je iznenadilo što točke o javnom prijevozu nema na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća.



No, za izradu svih potrebnih dokumenata i dodjelu nove koncesije za javni prijevoz, Habuš kaže kako će “trebati još dosta vremena“.

Na žalost, trebat će ga i za uređenje zapuštenih zelenih površina oko stambenih zgrada u Grabanicama, na što je upozorio Krunoslav Burek, vijećnik iz redova Hrasta.


Naime, gradonačelnik Habuš ustvrdio je da je za spomenuti komunalni problem u Grabanicama kriv Stanoing.

- Ta posrnula građevinska tvrtka obavezu uređenja zelenih površina prebacuje na Zagorje – Tehnobeton i ne preostaje nam ništa drugo nego da o trošku Grada uredimo okoliš u Grabanicama – istaknuo je Habuš.  



Dobrih vijesti s aktualca ipak ima i to za mještane IV. Mjesnog odbora. Naime, varaždinski gradonačelnik je obećao kako neće biti nikakvog premještanja “malog placa“ u ulici Braće Radić.

Daljnji tijek sjednice Gradskog vijeća pratite na eVaraždinu...

Komentari