Na Gradskom vijeću o ucjenama, plagijatima, Bjelorusima i Termoplinu

galerija-images/gradsko vijece travanj 2015

Objavljeno: 17.04.2015. 14:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

O ucjenama, plagijatima, Bjelorusima, nadzornom odboru Tehnološkog parka i semaforima raspravljalo se na današnjem Aktualnom satu 14. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Vijećnike je najviše zanimalo zašto još uvijek nije oformljeni Nadzorni odbor Tehnološkog parka, o čemu je bilo riječi već unatrag nekoliko Gradskih vijeća. Vijećnika Željka Bunića zanimalo je kada će se konačno konstituirati nadzorni odbor s obzirom na to da se radi o velikim više milijunskim projektima.

S njim su se složili vijećnici Mladen Hižak i Ladislav Ilčić kojeg je zanimalo koje će ovlasti imati nadzorni odbor, hoće li sjednice nadzornog odbora biti javne i koje su kompetencije budućih članova. Habuš im je odgovorio da je osnivanje nadzornog odbora bilo na dnevnom redu sjednice Skupštine u srijedu, ali da se predstavnik FOI-a, koji je jedan od osnivača, nije pojavio na sjednici. Štoviše, Habuš je optužio dekana FOI-a Vjerana Strahonju da ucjenjuje Grad i stopira projekt Tehnološki park II.

Protiv osnivanja nadzornog odbora su Vjeran Strahonja i Andrija Petrović. Međutim, što se oni više protive, to sam sigurniji da ga treba formirati. U srijedu je bila sazvana Skupština društva, no predstavnik FOI-a nije došao. Ne možemo donijeti odluku jer se ne odazivaju na sjednice Skupštine. FOI je taj koji ugrožava projekt Tehnološki park II – tvrdi varaždinski gradonačelnik.

Koji su interesi stopiranja osnivanja nadzornog odbora Tehnološkog parka, Habuš je istaknuo da ne zna te da bi upravo u interesu FOI-a trebala biti realizacija tog projekta.

Projekt Tehnološkog parka II vrijedan je 400 milijuna kuna, Grad mora dati zemljište, a FOI neće imati nikakvih troškova. Nadzorni odbor sastojao bi se od pet članova, dva bi potvrdilo Gradsko vijeće, jedan član je sa Sveučilišta Sjever, jedan s FOI-a te jedan član predstavnik zaposlenika – rekao je Habuš i dodao kako će za 15 dana opet sazvati Skupštinu, a ako zbog nedolaska predstavnika FOI-a neće biti održana, tada će ju sazvati ponovno za 15 dana, no onda će biti dovoljno da sjednici prisustvuju samo dva člana.

Gradski vijećnici prihvatili su točku dnevnog reda o novom kratkoročnom zaduženju od pet milijuna kuna, a Robert Podolnjak tražio je odgovor od Grada Varaždina zašto Termoplin želi iz opskrbe plinom isključiti poduzetnike koji imaju stara dugovanja, a u postupku su predstečajne nagodbe, jer u u postupku restrukturiranja tvrtke prema zakonu ne smiju plaćati stara dugovanja. Vijećnicu Otiliju Cvjetko zanimalo je kada će biti javna rasprava o promjenama Generalnog urbanističkog plana te tko vrši siječu dravske šume.

Spomenut je još jednom i goruć varaždinski problem, bale u Brezju, kao i nenamjensko trošenje novca u JUGS-u. Na pitanje tko je Bjeloruskoj delegaciji koja je sudjelovala na gospodarskom forumu platio troškove noćenja i boravka u Varaždinu, gradonačelnik je odgovorio da su sami sebi platili smještaj. Na dnevnom redu bila je i točka o imenovanju novog člana Upravnog vijeća JUGS-a, međutim zbog prekinute sjednice o tome će se odlučiti u ponedjeljak.

{gallery}gradsko vijece travanj 2015{/gallery}

Komentari