sjednica općinskog vijeća

Načelnik Općine Trnovec Bartolovečki: ''Sljedeće godine i mi ćemo dobiti ocjenu 5 iz transparentnosti''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.07.2017. 08:09

Zadnja izmjena: 19.07.2017. 12:27

Vijeće Općine Trnovec Bartolovečki jučer je održalo 1. sjednicu Općinskog vijeća. Po točkama dnevnog reda, među ostalim, vijećnici su raspravljali o stanju nezaposlenosti, izvješću o poslovanju tvrtke Varkom te izvješću Instituta za javne financije vezano za proračunsku transparentnost.

Za drugog potpredsjednika Vijeća izabralo HSS-ovog Božidara Tuđana iz redova oporbe. Također se raspravljalo o (ne) zaposlenosti. Tako je u ožujku na području Općine bilo 157 nezaposlenih, mjesec dana kasnije njih 155, da bi u svibnju, što su i posljednji službeni pokazatelji, bilo 144 nezaposlenih osoba. Iako podaci za lipanj nisu obrađeni, po riječima načelnika Općine Zvonka Šameca, oni ukazuju na još bolju situaciju jer je nezaposlenih u Općini 133.

– Raduje daljnji trend smanjenja nezaposlenosti u našoj Općini što znači da smo i dalje u samo vrhu županije, ali i regije, kada je u pitanju ovako malen postotak nezaposlenosti. Ono što je zadatak pred nama svima da plaće nastave rasti i da što prije dostignemo državni prosjek. – izjavio je Šamec.

Vijećnici su razmatrali i izvješće o poslovanju Varkoma za prošlu godinu. Varkom je u prošloj godini poslovao pozitivno i ostvario dobit u iznosu od 933 tisuće kuna. U prošloj godini rasli su i prihodi koji su iznosili 106,6 milijuna kuna dok su rashodi bili 105,7 milijuna.- stoji u priopćenju.

Što se tiče proračunske transparentnosti Općina je u ovoj godini dobila ocjenu 4 što je napredak u odnosu na dvije prethodne godine kada je ta ocjena iznosila 3. Inače, maksimalna ocjena je 5. Ocjena transparentnosti dobiva se na temelju javno objavljenih dokumenata vezanih uz proračun.

– Trebala je biti ocjena 5. Postupali smo po svim pravilima objavljivana, no na jednoj objavi nije napisan točan naziv na što se ona odnosi. To ćemo napraviti iduće godine kada ćemo sigurno dobiti maksimalnu ocjenu 5 – kazao je Šamec.

Komentari