Najveći ovogodišnji projekt u Varaždinu bit će adaptacija dječjih vrtića, ovo je prvih 6

Objavljeno: 04.01.2016. 09:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Arhiva eVž

U Varaždinu je krajem prosinca izglasan proračun “težak” 360 milijuna kuna. Velik dio proračuna čine projekti kojih je, ove godine, planirano 80. Izdvojili smo top 6 projekata najveće vrijednosti koji očekuju Varaždin u bližoj budućnosti...

Naime, neki će se projekti tako financirati isključivo iz proračuna, drugi iz sredstava resorsnih ministarstva, dok će se neki dijelom financirati iz fondova Europske unije. Ipak, kao što je poznato u praksi, za projekte iz fondova EU najčešće se ne dobivaju sredstva u cijeloj vrijednosti projekta, već određeni dio. Isto tako, za određene je projekte upitno hoće li se stići pripremiti, provesti i realizirati u tom roku.

Ukupni planirani prihodi u 2016. godini iznose 358.814 kuna, a izdaci 360.387 kuna. Ipak, za većinu projekata sredstva su osigurana u proračunu grada. Najveći projekti po vrijednosti, očekivano, su kapitalna ulaganja koja se tiču infrastrukturne izgradnje, a kako su poručili iz grada predstavljajući projekte, cilj je i održati te poboljšati nadstandard i kvalitetu života građana.

1. Adaptacija i uređenje objekata Dječjeg vrtića Varaždin

U 2016. te 2017. godini planiraju se urediti Dječji vrtići, njih sedam, za 7.500.000 kuna. Pritom se misli na adaptaciju unutarnjeg prostora te uređenje dvorišta i vanjskih igrališta nakon završetka energetske obnove. Ona je također predviđena za ovu i iduću godinu te će se financirati iz proračuna, Ministarstva graditeljstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Time će se smanjiti potrošnja energenata za za minimalno 30% te će se ugraditi sustavi obnovljivih izvora energije. Vrijednost projekta je 6.665.000 kuna.

2. Izgradnja servisne ceste istočno od istočne obilaznice (Gospodarska zona Brezje – Istok)

U proračunu je za ovu namjenu izdvojeno 5.717.000 kuna. To se planira utrošiti na izradu projektne dokumentacije, eventualno rješavanje imovinsko – pravnih odnosa te ishođenje građevinske dozvole. Planira se i početak izgradnje te uređenje građevinskog zemljišta s ciljem poboljšanja prometa.

3. Sufinanciranje privatnih dječjih vrtića

Na području Varaždina djeluje 9 ustanova privatnih osnivača i jedna koja ju je osnovala vjerska zajednica. Za taj projekt, koji se nastavlja iz prehodnih godina, izdvojit će se 5.611.200 kuna.

4. Sufinanciranje građenja vodnih građevina

Temeljem ovog projekta izgradit će se južni dio gradskog kolektora kao dijela obuhvatnog kolektora u Varaždinu na potezu od Zagrebačke ulice do Ulice braće Radić (duljine 4.4 kilometara). Također će se graditi kanalizacija na području naselja Kućan Marof, Kućan Gornj te Kućan Donji, kao i u nekim ulicama. Vrijednost projekta je 5 milijuna kuna, a financirat će se i iz naknade za razvoj-odvodnja-lokalni objekti te sredstava Hrvatskih voda.

5. Izgradnja reciklažnog dvorišta na lokaciji Motičnjak

Osigurat će se odlaganje vrsta otpada koji nisu obuvaćeni javnom uslugom prikupljanja za korisnike iz domaćinstava s područja grada Varaždina. Od toga će grad Varaždin sufinancirati 2.795.750 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta 4.535.750 kuna.

6. Rekonstrukcija raskrižja u Optujskoj ulici (Supernova) – Rotor

U projektu, čija je vrijednost 2.327 milijuna kuna, sudjelovat će i Ministarstvo unutarnjih poslova. Provest će se rekonstrukcija sistemom kružnog toka prometa s ciljem povećanja protočnosti prometa, ali i smanjenja broja prometnih nesreća.

 

Komentari