Nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Objavljeno: 31.08.2015. 13:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održan radni sastanak prijevoznika sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom, njegovim zamjenikom Alenom Kišićem te pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavom Huđekom na temu nastavka projekta sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca.

Župan Predrag Štromar tom je prilikom istaknuo kako se će Vlada ovaj tjedan na svojoj sjednici donijeti Odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan – prosinac 2015. godine.

- Nastavlja se sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca po istom modelu kao i prošle školske godine, što znači da će Vlada, odnosno Ministarstvo nastaviti sufinancirati prijevoz redovitih učenika srednjih škola i to tako da bi se sa 75 posto sufinancirali redoviti učenici, a sa 100 posto redoviti učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje – naglasio je župan Štromar te dodao kako će obveza roditelja i nadalje biti participiranje s 100 kuna mjesečno za prijevoz autobusom, a 30 kuna za prijevoz vlakom, dok će razliku troškova prijevoza osigurati Varaždinska županija u svojem proračunu.

Inače, projekt sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca počeo se provoditi u Varaždinskoj županiji još 2005. godine. Danas ukupno 5.330 učenika putuje do svojih škola, a od tog broja njih 4.150 koristi autobusni prijevoz, a 1.180 učenika putuje vlakom.

U Varaždinskoj županiji, prije uvođenja ove odluke, čak 30 posto mladih nije nastavljalo svoje srednjoškolsko obrazovanje zbog nemogućnosti roditelja da iz primanja izdvajaju značajna sredstva za prijevoz, a svaki drugi bio je s ruralnog područja.

Koliko je ovaj projekt značajan za Županiju, govori i podatak kako je zahvaljujući ovom, i ostalim ulaganjima iz područja obrazovanja, Varaždinska županija jedina u Hrvatskoj povećala broj srednjoškolaca u smislu da je u 10 godina udvostručen broj srednjoškolaca koji upisuju fakultete, dok je za 80 posto povećan broj gimnazijalaca.

Komentari