Nove vreće za selekciju otpada na području Varaždina - mogući manji računi za smeće

Objavljeno: 27.11.2015. 13:08

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:54

Foto: I.T.

U Gradskoj vijećnici danas je predstavljen početak provođenja projekta primarne selekcije kućnog otpada, odnosno razvrstavanja otpada na kućnom pragu.

Zakonska obveza, koja se provodi s ciljem daljnjeg smanjenja količina miješanog komunalnog otpada, počet će se primjenjivati s danom 1. prosinca 2015., a poduzeće Čistoća, u suradnji s Gradom Varaždinom, omogućit će svakom korisniku javne usluge na području Grada Varaždina ostvarenje navedene zakonske obveze, uz postojeće posude za smeće, putem plastičnih namjenskih vreća.

- Sada građani neće trebati ići do zelenog otoka gdje se odvojeno sakupljalja otpad, već će selekciju raditi kod sebe u kući - rekao je direktor Čistoće, Davor Skroza.

Tako će svako individualno domaćinstvo dobiti vreće za staklo, plastiku, i tekstil, dok će domaćinstva u stambenim zgradama od 1. prosinca dobiti samo vreću za tekstil.

- Ispred zgrada postoje već kontejneri za papir, staklo, plastičnu ambalažu, dok su spremnici za tekstil često na udaru vandala - dodao je Skroza.

Također vršit će se nova evidencija korisnika, čime će se samo vlasnici nekretnina upisati kao glavni korisnici. Također ugradit će se čip na kante preko kojeg će se vidjeti nepravilnosti određenih korisnika u sustavu.

Inače 1. kolovoza 2013. godine prestalo se s baliranjem komunalnog otpada. Razvrstavanje i obradu za Grad radi tvrtka Univerzal već više od 2 i pol godine, a gradonačelnik vjerujem da će se novim projektom primarne selekcije nešto smanjiti računi građana.

- Ako sve ostane kako je sada, možemo očekivati nešto manje cijene. Smanjenjem komunalnog otpada koji se odlaže u crne kante smanjit će se i računi. No, sve ovisi o novim uredbama i vidjet ćemo što će biti u budućnosti- rekao je Habuš.

Također završen je i kompostana pa bi se u budućnosti mogao i sortirati biološki otpad. Tako bi se kasnije smanjila ukupna količina komunalnog otpada za 50 posto.

- Prije mjesec dana završena je kompostana i traži se najbolji model da se ona da na upravljanje Čistoći, kako bi se barem jedan dio kapaciteta iskoristio za biološku selekciju otpada - istaknuo je Habuš.

Osim toga, na Motičnjaku bi se do lipnja 2016. godine trebalo izgraditi reciklažno dvorište, čime bi se zaokružio cijeli proces.

Komentari