O v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin odluka u ponedjeljak

Objavljeno: 17.04.2015. 13:11

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

Zbog neizglasavanja posljednje točke dnevnog reda o imenovanju ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin, prekinuta je sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Iako je sve izgledalo da će sjednica proći u relativno mirnom tonu i bez većih rasprava, problemi su nastali oko imenovanja ravnateljice Dječjeg vrtića Varaždin Ružice Conar. Nezavisni vijećnik Zlatan Avar predočio je dokumente iz kojih je razvidno da je program rada Ružice Conar plagijat. Temeljem tog programa, nju je Upravno vijeće vrtića odabralo za novu ravnateljicu.

Nažalost, ja sam pročitao materijale i bilo bi mi drago da nisam. Jedan od osnovnih argumenata prihvaćanja Conar za ravnateljicu je iznimno dobar program. Program je dobar, ali nije originalan. Pola je doslovce prepisano iz programa Dječjeg vrtića Čakovec iz 2012. godine, a drugi dio iz Nacionalnog kurikuluma za predškolski odgoj i obrazovanje. Pisanje programa copy/paste metodom osobe koja bi trebala biti odgovorna za više od 800 djece s područja grada je u potpunosti neprihvatljivo – istaknuo je Avar i dodao kako dotična time pokazuje lijenost, nesposobnost i nepoštenje, vrijeđanje Grada i Gradskog vijeća kao institucije te da bi najbolje bilo taj program baciti u kantu za smeće.

>> U petak odluka o ravnateljici DV Varaždin, Habek tvrdi - članstvo u SDP-u nije presudno

U raspravi koja se povela, više vijećnika iz oporbe istaknulo je kako se radi o novom slučaju uhljebljivanja te su se zapitali dokad će se zapošljavati isključivo prema političkoj podobnosti. Nakon stanke od 15 minuta na kojoj su se vijećnici savjetovali što će s posljednjom točkom dnevnog reda, oglasio se Josip Dreven, predsjednik Odbora za imenovanja. Dreven je samo rekao kako oni nisu mogli znati da je program rada Conar prepisan te da su samo donijeli odluku na preporuku Upravnog vijeća. Da ne glasaju za ovaj prijedlog, vijećnike iz redova HNS-a pozvao je i sam gradonačelnik.

Žao mi je što je došlo do ovoga. Gospođa Conar ima dobre reference, ali ovo je nešto što se ne može tolerirati. Ravnatelj dječjeg vrtića ima odgovornost od preko 800 djece i treba se potruditi barem napisati program svojim riječima. Doslovno prepisivanje nije način i predlažem svojim vijećnicima da ne prihvate ovo imenovanje – rekao je Habuš.

Njegov poziv prihvatili su svi vijećnici s obzirom na to da prilikom izglasavanja odluke o imenovanju Ružice Conar ravnateljicom Dječjeg vrtića Varaždin nitko od prisutnih vijećnika nije bio za. Sjednica je prekinuta i odluka o vršitelju dužnosti ravnatelja donijet će se u ponedjeljak, kada će se sjednica nastaviti.

Mandat aktualne ravnateljice ističe sutra, 18. travnja, a prvotno se mora sastati Upravno vijeće te donijeti odluku o v.d. ravnateljice. Tu odluku potom potvrđuje Gradsko vijeće, a nastavak sjednice sazvan je za ponedjeljak u 18 sati. Kako se moglo čuti nakon sjednice, za v.d. će vjerojatno biti predložena dosadašnja ravnateljica Jasenka Husnjak, koja će tu dužnost obnašati do ponovnog raspisivanja natječaja. 

- Dosadašnja ravnateljica će najvjerojatnije biti izabrana za v.d., a nakon toga raspisat ćemo novi natječaj. Ovom prilikom molim sve kandidate koji će se javiti na natječaj da napišu svoj program te da ne predaju plagijate – rekao je nakon sjednice gradonačelnik Habuš.

Komentari