Od 1. listopada 50 tisuća osiguranika krv će moći vaditi u novom labaratoriju u Kolodvorskoj

Objavljeno: 01.09.2015. 11:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Pacijenti i liječnici koji su negodovali zbog toga što u Varaždinu postoji samo jedan laboratorij za vađenje krvi, onaj u Zagrebačkoj ulici, konačno će doći na svoje i svoju krv ponovno vaditi u Kolodvorskoj ulici u Domu zdravlja.

Iako u Kolodvorskoj ulici nikad nije bilo laboratorija za vađenje krvi, već samo prostorija u kojoj se vadila krv pa potom slala u Zagrebačku, mnogi naši sugrađani i liječnici smatrali su kako je laboratorij potreban i u Kolodvorskoj.

Najglasnija u toj inicijativi zasigurno je bila liječnica Mirjana Kolarek-Karakaš koja je nekoliko puta istaknula kako je laboratorij u Zagrebačkoj predaleko, jer u Dom zdravlja dolaze pacijenti bez automobila, stariji ljudi i roditelji s djecom s područja grada Varaždina kojima je puno praktičnije i bliže da vađenje krvi obave u Kolodvorskoj.

Inicijativa je prošla i naišla na dobar odaziv Doma zdravlja, kao i Varaždinske županije, a cijelog proljeća, od ožujka do lipnja, užurbano se radilo na adaptaciji prostora u Kolodvorskoj za potrebe medicinsko-biokemijskog laboratorija. U srpnju je obavljen i očevid od strane Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravlja radi utvrđivanja uvjeta za obavljanje zdravstvene djelatnosti u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u medicinsko-biokemijskom laboratoriju u Kolodvorskoj 20.

- S obzirom na navedeno, Ministarstvo zdravlja izdalo je Rješenje o početku rada medicinsko-biokemijskog laboratorija na lokaciji Kolodvorska 20 Varaždin. Tako će laboratorij početi raditi od 1. listopada ove godine pa molim sve naše sugrađane za još malo strpljenja - doznali smo od ravnatelja Doma zdravlja Ivana Crnkovića.

U novom laboratoriju krv će vaditi oko 50 tisuća osiguranika, dok će laboratoij u Zagrebačkoj 94 sada obrađivati oko 40 tisuća osiguranika. Dom zdravlja nabavio je i instalirao svu potrebnu opremu sukladno Pravilniku o minimalnim uvjetima za prostor, radnike i medicinsko-tehničke opreme.

- Dom zdravlja nije mogao iskoristiti nikakvu staru opremu, jer navedene opreme zapravo nije ni bilo. Radilo se o djelomično rashodovanoj opremi koje je starija više od 15-ak godina, od koje je veoma mali dio iskoristive opreme već prethodnih godina preseljen u laboratorij u Zagrebačkoj 94. Nabavku opreme financirala je Varaždinska županija s 628 tisuća kuna, a sami radovi iznosili su 420 tisuća kuna. Ako uzmemo u obzir posebne aparate koji su nabavljeni, a koji su izrazito skupi, sveukupno je u novi laboratorij u Kolodvorskoj uloženo oko dva milijuna kuna - rekao je Crnković.

Što se tiče same adaptacije, s radovima se započelo već početkom ožujka ove godine, a radilo se o opsežnim radovima koji su zahtijevali potpunu adaptaciju prostora ukupne površine od 180 metara kvadratnih. Prostor na kojem je uređen laboratorij godinama je bio korišten za potrebe Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik. Radovi su završeni u lipnju ove godine.

Komentari