'Osjećam se kao neki u Siriji - Rekao sam ti da ćeš završiti u smeću' Uz tenzije izglasan proračun u Marofu

Objavljeno: 02.12.2015. 09:39

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:00

Foto: Nikola Kokotec

Jednoglasno, ali ne bez tenzija u utorak je na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena Strategija razvoja Grada Novog Marofa koju je ispred AZRA-e predstavila Andreja Ptiček.

Međutim, još već tenzije između oporbe i vladajućih izazvale su sljedeće dvije točke dnevnog reda: Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvo polugodište 2015. te Prijedlog Proračuna za 2016., čemu je, očekivano, pridonijela i prisutnost bivšeg gradonačelnika Darka Hrenića koji je aktivirao svoj mandat te najavio „istinu o Marofu“ zbog koje se aktualna vlast „mora zabrinuti“.

„Ovdje se osjećam kao vjerojatno netko u Siriji, ali izdržati ću to, nema problema. Koji ćemo biti živi, a meni ovdje neki to ne žele, biti ćemo svjedoci da se proračun od 38 milijuna kuna neće izvršiti, makar bih ja želio da privremeni gradonačelnik“, kako je nazvao Sinišu Jenkača, „izvrši i 300 milijuna kuna“.

„Ti si gradonačelnik koji više nikad to ne budeš. Rekao sam ti da ćeš završiti u smeću i završio si. Nevjerojatno je da slušamo tvoje plakanje za bivšim mandatom, pogotovo nakon izjave na radiju da ti se gadi gradsko vijeće i vijećnici! Zato ti danas nitko nije ni zapljeskao“, reagirao je na Hrenićeve riječi Zvonimir Puškadija (HDZ), zbog čega su obojica opomenuti.

"Mi smo! - Mi smo!"

Preostala konverzacija na relaciji vlast-oporba odvijala otprilike u smislu: „Mi jesmo – vi niste; mi smo, a vi ste prepisali i izgubili godinu dana“. Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da je polugodišnje izvršenje proračuna za 5% bolje u odnosu na ono 2014. godine (s 27% na 33%), unatoč naslijeđenom manjku od 1,9 milijuna kuna. „Oni koji se snebivaju, trebali su se snebivati kada je manjak bio četiri milijuna kuna“, rekao je Jenkač.

Podržao ga je Puškadija: „Gradonačelniku mogu samo čestitati, premda nisam zadovoljan. Međutim, ako se i za jedan posto pomiče onda je to puno, jer naravno da je šest godina nerada teško ispraviti.“ Bivši gradonačelnik Hrenić ustvrdio je pak da je pomak svega jedan posto, i to zbog tri mjeseca za vrijeme kojih je dužnost obavljala povjerenica pa se nisu trošila sredstva.

Kada je riječ o prijedlogu proračuna za narednu godinu, Jenkač je posebno istaknuo tri projekta: izgradnju reciklažnog dvorišta (izmještaj), sanaciju deponija (novi ugovor) te rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića (priređeni papiri), zbog kojih je ujedno Proračun nazvao „rekordno visokim“. Rekao je da se grad ranije nije ni mogao razvijati jer nisu ishođeni temeljni dokumenti, a njegova je vlast ove godine odradila energetski pregled, gruntovno-katastarsko sređivanje nerazvrstanih cesta te pokrenula izmjenu prostornog plana.

Preduvjeti i copy-paste

„Stvaramo preduvjete da že bilo koja buduža vlast moži nešto negdje kandidirati, jer bez strateških dokumenata to ne možete. Ništa nismo ni mogli kandidirati ranije jer nismo imali Strategiju razvoja. Zato izražavam zadovoljstvo i vjerujem da je to razvojni proraćun i da upravo na tim temeljima trebamo graditi Novi Marof“, rekao je.

„Mislite li da je građevinski projekt izgradnje vrtića dovoljan?!“, glasilo je pitanje Drage Bitar (HNS). „Kunemo se u projekte, a u proračunu se za gospodarstvo izdvaja 100 tisuća kuna. Mislite li da je to dovoljno?! Deponij i reciklažno dvorište omogućit će ljudima bolji život, međutim ni u Strategiju se nismo usudili upisati ni jedan projekt koji će zaposliti ljude!“

Jenkačev odgovor glasio je da Grad Novi Marof ne zapošljava nego zapošljavanje omogućava formiranjem poduzetničkih zona, koje bivši gradonačelnik „šest godina nije priveo svrsi“. „Odgovorili smo DUUDI-u, krenuli u izradu prostornog plana i vjerujem da ćemo iduće godine imati rješenu problematiku, da će netko tu zonu moći kupiti. To je ulaganje u gospodarstvo“, zaključio je.

Nanotehnologija i megatehnologija

Mladen Smoljanec (SDP) i Dragutin Košćak (HNS) ustvrdili su da je predloženi proračun „copy-paste“, pri čemu je Smoljanec tri posebno izdvojena projekta nazvao „nanovo uskrsnulim“. „Projekti u vrlo visokim fazama pripreme nisu spomenuti (cesta Podrute-Mađarevo, obilaznica), a hvalite se ovim projektima koji su praktički bili gotovi, prošlo je godinu dana, a oni su još u pripremi“. Hrenića je pak proračun podsjetio na razloge rušenja proračuna kojeg je on predložio. „Drugi razlog je bio da si aktualni gradonačelnik osigura plaću“, rekao je.

„Rekli su mi gdje ćeš napraviti 26, a sada je proračun 38 milijuna kuna. Super! Neka mi bivši suradnici vele da su ova tri velika projekta izmišljena sad. Pričali ste o mojoj nanotehnologiji, idemo na vašu megatehnologiju. Dovedite te investitore, jedna godina vam je prošla, imate još samo 2016. i morat ćete ljudima objasniti gdje vam je sve to.“, rekao je Hrenić istaknuvši da dva domaća poduzetnika koji u zonama namjeravaju kupiti zemljišta „nemaju veze s obećanim poticanjem zapošljavanja i poduzetništva“.

„Prema mojim informacijama zapošljavaju dosta naših sugrađana, a sigurno će kroz proširenje svojih proizvodnih pogona zaposliti još ljudi“, rekao je Jenkač. Jedna od sljedećih točaka bila je, naime, prijedlog natječaja za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Novog Marofa u poduzetničkoj zoni kod Autobusnog kolodvora te poduzetničkoj zoni Ključ, koja je naposlijetku izglasana jednoglasno. Proračun za 2016. godinu je usvojen s 10 glasova podrške, šest protiv i jednim suzdržanim.

Komentari