Otkriveni pregovori: Čačićev stav prema HDZ-u Josipovića stajao koalicije s IDS-om

Objavljeno: 25.09.2015. 18:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Facebook Reformisti

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u intervju objavljenom na internetskim stranicama spomenute stranke a danom za Globus, opisao je na koji način su tekli pregovori između IDS-a i „Uspješne Hrvatske“, koalicije Čačićevih Reformista i Josipovićeve „Naprijed Hrvatske“.

Miletić ističe da je komunikacija s bivšim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem na temu zajedničkog izlaska na izbore počela još prilikom osnivanja njegove stranke u svibnju ove godine u Zagrebu, međutim eventualna koalicija dovedena je u pitanje kada je Josipović u međuvremenu potpisao koalicijski sporazum s Radimirom Čačićem.

- Mi smo onda ustvrdili da je to nama problem. IDS-u je problem biti u koaliciji s nekim tko sutra može ići u koaliciju s HDZ-om – pojasnio je Miletić u intervjuu, istkanuvši da je istarski način života „nespojiv s politikom koju promovira HDZ“, odnosno da su „prevelike ideološke razlike“.

Konkretan razgovor na temu zajedničkog izlaska na izbore je održan polovicom rujna u Puli, odnosno tri tjedna nakon što je Josipović u Puli osnovao podružnicu svoje stranke. Miletić tvrdi da u ranijim razgovorima s Josipovićem nije bilo riječi o njegovom koaliranju s Reformistima već poglavito (zajedničkom) političkom cilju decentralizacije i regionalizacije države, ali ne otklanja mogućnost postiizborne suradnje niti s Josipovićem niti s SDP-om.

- Obvezali smo se ići u pregovore isključivo s nama prihvatljivim opcijama. IDS je na hrvatskoj političkoj sceni više od 25 godina. Mi smo najstabilnija hrvatska stranka, s najmanje oscilacija. Vodeći računa o tome, mi ne možemo sebi dopustiti bilo kakav oblik kompromitiranja kad govorimo o svojim temeljnim vrijednostima. IDS niti je bio niti mora biti po svaku cijenu u izvršnoj vlasti.

Miletić je također u intervjuu otkrio da je razgovor prilikom osnivanja „Naprijed Hrvatske“ u Zagrebu, kojem su kako je rekao nazočili Nikica Gabrić, Jadranka Kosor i Radimir Čačić, išao za time „da se izbore da desna opcija u Hrvatskoj ne prevlada, odnosno da lijeva-liberalna opcija pobijedi“.

Komentari