nakon tjedana pregovora

Pao dogovor - Plenković i Petrov progovorili o detaljima postignutog sporazuma!

jutarnji.hr

Objavljeno: 07.10.2016. 13:44

Zadnja izmjena: 07.10.2016. 14:06

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Kako je i bilo najavljeno, danas u podne, Andrej Plenković i Božo Petrov iznijeli su detalje pregovora, a ponudu su usuglasila oba pregovaračka tima, piše Jutarnji.hrHDZ-ov prijedlog koji uključuje četiri ministarstva, rotirajuće mjesto predsjednika Sabora na dvije godine te mjesto potpredsjednika Vlade, jučer je usvojilo Mostovo nacionalno vijeće.

Plenković je kazao kako su nakon temeljitih razgovora postigli dogovor oko svih pitanja, pogotovo što se tiče 7 točaka Mosta. Što se tiče modela rotirajućeg mjesta predsjednika Sabora te ustroja Vlade, Plenković je objasnio kako se radi o dogovoru i kompromisu koji odražava volju birača i njihov svjetonazor.

Kandidate za predsjednika Sabora će tek otkriti, a Petrov je ovaj dogovor nazvao suradnjom između političkih partnera, a ne koalicijom, nazvavši koaliciju političkom trgovinom.

Prema postignutom dogovoru,  Most će imati jednog potpredsjednika vlade koji će biti i ministar Uprave, dobit će i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa te Ministarstvo zaštite okoliša, kojem je pripojena energetika.

HDZ očekuje 90 potpisa, između kojih računaju na 15 Mostovih.  Petrov je istaknuo kako je važno da sve tri najvažnije funkcije u Hrvatskoj ne pripadaju jednoj opciji, a Plenković je ponovio kako su imali alternative, dok im je prioritet bio dogovor s Mostom. 

Petrov je naglašavao da je Mostu bitno da se dogode promjene, a kako su htjeli da predsjednik Sabora prve dvije godine bude iz Mosta, jer su željeli biti sigurni da će se procesi događati onako kako su se i dogovarali. 

 

 

Komentari