Poslovanje topličke bolnice u sanaciji pozitivno, uskoro kreće i Spinalni centar

Objavljeno: 20.05.2015. 15:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u protekloj je godini tijekom sanacije poslovala pozitivno, došlo je do restrukturiranja poslovanja, a uskoro kreće i javna nabava za izradu projektne dokumentacije za Spinalni centar.

Informacija o poslovanju topličke bolnice bila je jedna od točaka denvnog reda današnje sjednice Županijske skupštine.

Rezultate poslovanja predstavio je sanacijski upravitelj topličke bolnice Damir Mihalić koji je naglasio kako su tijekom dosadašnjeg monitoringa poslovali pozitivno, smanjili broj zaposlenih, a nisu imali problema s isplatom plaća.

- Uspjeli smo poslovati s viškom sredstava koji je bio na razini od gotovo sedam milijuna kuna i koji se pretvorio u obrtna sredstva u 2015. godini. Vjerujemo da ćemo u ovom monitoringu u trajanju od dvije godine uspjeti riješiti pitanje daljnjeg restrukturiranja - rekao je Mihalić.

Što se tiče smanjenja broja zaposlenih, Mihalić je istaknuo kako se radi o prirodnom odljevu radne snage, odnosno umirovljenju nezdravstvenih djelatnika.

- Tijekom sanacije, smanjen je broj zaposlenih sa 700 na 670 radnika, a nismo imali problema s isplatom plaća. Smanjenje broja zaposlenih zapravo je prirodni odljev, s obzirom na to da se radi o nezdravstvenim radnicima koji su umirovljeni - objasnio je sanacijski upravitelj.

Poznato je da pored pružanja usluge zadravstvene zaštite u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice pruža i usluge zdravstvenog turizma.

- Imamo i projekte u pripremi, vjerujemo da ćemo po donošenju Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je u tijeku uspjeti riješiti normativni dio za koji smo vezani i ustrojiti jednu ustanovu koja će biti vrhunska rehabilitacijska klinika s hrvatskim spinalnim centrom - najavio je Mihalić.

Spinalni centar imat će stotinjak kreveta visoke kategorije, čime bi se toplička bolnica svrstala u sam vrh spinalnih centara, a kako je istaknuo Mihalić, trenutno prema rezultatima koje postižu jesu u vrhu, no nemaju  smještajne kapacitete koji bi udovoljavali potrebama.  

Što se tiče samog projekta Spinalnog centra, trenutno je u fazi javni natječaj za izbor stručnjaka. To je instrumentarij koji nameće Europska unija i Europska banka koja projekt financira.

- Nakon toga taj stručnjak raspisuje natječaj javne nabave za izradu glavnog projekta i projektne dokumentacije koja se planira napraviti u 2015. godini, a u istoj godini planira se napraviti priprema i izbor izvođača radova. Tako da bi radovi mogli započeti već u 2016. godini - rekao je sanacijski upravitelj.

Projekt je ušao u program strukturnih i kohezijskih fondova 2014-2020, a sredstva su osigurana i problem financiranja je kompletno riješen.

Sanacija topličke bolnice mogla bi završiti za dvije godine, a vjerojatni datum vraćanja osnivačkih prava na Varaždinsku županiju je 1. travnja 2017. godine.

Komentari