Povjerenstvo u slučaju Optimarisk: Habuš nije u sukobu interesa, ali je postupio neodgovorno

Objavljeno: 03.09.2015. 13:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

U slučaju sklapanja ugovora između Grada Varaždina i tvrtke Optimarisk, koja se bavi posredovanjem u osiguranju, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nije postupio u skladu s etičkim načelima obnašanja javne službe.

Prema odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš u slučaju Optimarisk propustio je poduzeti radnje kojima bi zaštitio vlastitu vjerodostojnost te povjerenje građana u tijela javne vlasti čime je postupio protivno načelima djelovanja u obnašanju javnih dužnosti.

Podsjetimo, Grad je u prosincu 2011. godine sklopio novi, izravni ugovor s Optimariskom, tvrtkom u kojoj je udio u vlasništvu tada imao Drago Vlašić, brat tadašnjega komunalnog pročelnika Vlade Vlašića, koji je danas direktor Varkoma.

Povjerenstvo je postupak za odlučivanje sukoba interesa pokrenulo 16. svibnja prošle godine, a kako se navodi u njihovoj Odluci, Habuš je pisano očitovanje dostavio u zakonom propisanom roku.  

Grad je Optimarisk ovlastio za obavljanje usluga posredovanja u osiguranju za 22 trgovačka društva i javne ustanove, čiji su osnivači ili suvlasnici. U prijavi je bilo navedeno da je Optimarisku time bilo osigurano sklapanje ugovora vrijednih više od 100 tisuća kuna, a utvrđeno je da je u to vrijeme u Varaždinu djelovala još jedna tvrtka koja se bavila istom djelatnošću.  

Gradonačelnik Habuš, navodi se u objašnjenju Odluke, navodno nije znao da je u to vrijeme na području Grada Varaždina postojalo još jedno trgovačko društvo koje obavlja poslove posredovanja u osiguranju te da je sklapanjem ugovora s Optimariskom nastojao napraviti uštede Gradu Varaždinu.

Povjerenstvo navodi kako nije utvrdilo da bi dužnosnik Goran Habuš svojim postupanjem utjecao na dobivanje poslova ili ugovora o javnoj nabavi, ali je u provedenom postupku nedvojbeno utvrdilo da je varaždinski gradonačelnik nije postupio savjesno, odgovorno i nepristrano, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana u tijela javne vlasti.

Komentari