Raspisan Javni poziv za dodjelu povlaštenih studentskih i učeničkih kredita

Objavljeno: 31.08.2015. 14:03

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Ilustracija/S. Sović

Varaždinska županija raspisala je na svojim internetskim stranicama Javni poziv za dodjelu povlaštenih studentskih i učeničkih kredita za akademsku odnosno školsku godinu 2015./16.

Na Javni poziv za dobivanjem povlaštenih studentskih i učeničkih kredita mogu se javiti studenti i učenici srednjih škola sa stalnim prebivalištem na području Varaždinske županije.

Povlašteni studentski i učenički krediti namjenski su krediti za pokrivanje osnovnih troškova školovanja učenika u srednjim školama, odnosno za pokrivanje troškova studiranja.

Pravo na povlašteni kredit ostvaruju svi redoviti učenici srednjih škola, učenici koji se školuju u srednjoškolskim ustanovama u programima obrazovanja odraslih te redovni i izvanredni studenti preddiplomskih, diplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih studija, poslijediplomskih koji imaju prebivalište na području Županije najmanje posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja prijave za dodjelu povlaštenog kredita.

Što se tiče iznosa u kojima se krediti dodjeljuju, učenicima srednjih škola za školovanje na području Varaždinske županije isplaćuje se maksimalan iznos od 800 kuna mjesečno, za školovanje na području Republike Hrvatske maksimalno 1000 kuna mjesečno, a za školvanje u inozemstvu maksimalno 2000 kuna mjesečno.

Studenti koji studiraju u Varaždinskoj županiji mogu dobiti iznos do 1000 kuna mjesečno, na području Hrvatske do 2000 kuna mjesečno, a ako studiraju u inozemstvu maksimalan iznos od 4000 kuna mjesečno.

Kredit se može dobiti i za plaćanje školarine jednokratni, u iznosu visine školarine za pojedino visoko učilište, a najviše u iznosu od 30 tisuća kuna po akademskoj godini.

Vrijeme korištenja povlaštenog kredita jednako je vremenu koje je propisano za redovni završetak srednjoškolskog obrazovanja, odnosno studija, računajući od dana odobravanja kredita.

Ono što je novost od prošle godine jest to da je kamatna stopa fiksna i iznosi 4,99 posto godišnje. Prethodnih godina to nije bio slučaj pa su mnogi korisnici povlaštenog kredita imali problema s otplatama.

Pravo na korištenje kredita prestaje završetkom školovanja, neispunjenjem uvjeta za upis više godine ili protekom ugovorenog roka korištenja kredita.

Kredit se poćinje vraćati nakon što se korisnik zaposli, a najkasnije protekom roka od 12 mjeseci nakon primitka zadnje rate kredita. Vrijeme povrata kredita jednako je vremenu korištenja, a najviše sedam godina. Ukoliko korisnik ne može otplaćivati kredit, sudužnici su u skladu s politikom banke za slične kredite roditelji odnosno skrbnici ili druge pravne ili fizičke osobe.

Sve dodatne informacije o prijavi za dobivanjem povlaštenih učeničkih i studentskih kredita mogu se naći na internetskim stranicama Varaždinske županije.

Komentari