S 23/14 ruku vijećnika izglasan proračun Varaždinske županije

Objavljeno: 30.11.2015. 12:56

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 11:17

Foto: Nikola Kokotec

Na sjednici, za koju je nekoliko vijećnika ustvrdilo da protječe u "predblagdanskom raspoloženju", ipak je došlo do burne rasprave kada je riječ o proračunu, ali i drugim točkama dnevnog reda.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar održao je uvodno izlaganje, u kojem je istaknuo je da u rashodovnom dijelu proračuna stoji 205,7 milijuna kuna, ali dugoročno, u četiri godine, proračun bi mogao imati suficit od 25 milijuna kuna. Dodao je pritom kako je 6,8 milijuna kuna izdvojeno za EU projekte: pomoćnike u nastavi, integrirani prijevoz, uvođenje širokopojasnog Interneta te besplatne udžbenici.

S njime se, međutim, nisu složili vijećnici HSS-a, dok je snažno protivljenje, očekivano, došlo iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera. Zvonimir Sabati istaknuo je da 3 milijuna kuna pod stavkom “ostali rashodi” nije dovoljno konkretno napisano, premda vjeruje da su troškovi stvarni. Dodao je također, da je premalo izdvojeno za poljoprivredu, tj. direktne poticaje i rekao da se previše izdvaja za AZRA-u. Klub je ponudio i 9 amandmana koji se nisu prihvatili jer nisu podneseni sukladno pravilu uravnoteženja.

Sa Sabatijem se složio i Anđelko Stričak koji je rekao da župan "vrijeđa zdrav razum ljudi govoreći da će se projekti škola u Županiji i izgradnja kirurgije ostvariti". Zaključio je da je proračun nerealno planiran i da dolazi do manjkova koje revizija ne vidi, dodavši da stoga nemaju što podržati. Iz Kluba HDZ-a također, kako su već obrazložili prošlog tjedna, smatraju da se premalo izdvaja za poljoprivredu, turizam i poduzetništvo, a spomenuli su i neriješen problem prijevoza umirovljenika. Stričak tvrdi da je manjak 15 milijuna kuna u prvih šest mjeseci i da će se povećati na 20 milijuna kuna.

Što se tiče zaduženja za Upravni odjel, župan je odgovorio da je 10 milijuna kuna prikazano radi likvidnosti, a što se tiče prijevoza umirovljenika, koji su HDZ-ovci željeli staviti na dnevni red, Štromar je rekao kako jasno stoji u proračunu da je to osigurano sredstvima u sklopu Programa pomoći osobama treće dobi.

Prijedlog proračuna i projekciju za 2017. i 2018. godinu naposlijetku su izglasala 23 vijećnika, protiv je bilo 14 te dvoje suzdržanih.

Komentari