sjednica gradskog vijeća

FOTO: OD LENJINA DO THOMPSONA Kišić opet u javnosti, ali Čehoka najviše kritizirao Bosilj

Objavljeno: 14.09.2017. 16:20

Zadnja izmjena: 14.09.2017. 17:36

Foto: Luka Šalamun

Na aktualnom satu čak 11 vijećnika iz praktički svih stranaka i lista u Vijeću iskoristilo je prigodu da postavi pitanja - koja su se najvećim dijelom bavila, općenito govoreći, komunalnim problemima. 

Neven Bosilj je opetovao svoje pitanje s ranije sjednice o tome tko je pozicija a tko opozicija u Vijeću.

- To je bitno za sve izbore, biračke odbore, itd. Prema Statutu Grada i Poslovniku Vijeće ima 2 potpredsjednika, od kojih je 1 iz redova opozicije. Kad ćemo izabrati potpredsjednika iz redova opozicije? - upitao je Bosilj, koji se jučer na presici bavio i pitanjima dnevnog reda kao i Aglomeracije.

- To je pitanje dojma ili samoprojekcije - neki se osjećaju pozicijom, neki opozicijom, jako je teško, katkad nije jasno tko je u poziciji tko u opoziciji. Dosad se nije imalo potrebe govoriti o nekoj stabilnoj, dugovječnijoj (o)poziciji, ali ćemo to svakako učiniti. Dosad je vijeće radilo kao da smo svi pozicija. Neka vijeće samo odredi - što je pozicija, a što opozicija. Vidite da sam ja ispao kruti desničar, a uvijek sam bio liberal, što se tiče vijeća ono će samo odrediti... Ljevica i desnica nisu nastale u francuskoj revoluciji, prvi koji je odredio ljevicu i desnicu bio je Isus na križu - odgovorio je Čehok, na što je Bosilj replicirao da je odgovor demagoški.

O odvozu bala

Željko Bunić je tražio precizno razjašnjenje o tome koliko se bala s Brezja odnijelo dosad i kakvi su dalji planovi. Avar je u odgovoru dao precizne podatke:

- U 29 dana koliko je trajao odvoz riješilo se 689 tona otpada, a sada je u tijeku javni natječaj za rješavanje daljnjih 2300 tona koje bi se trebalo odvesti u 30 do 60 dana - rekao je Avar, dodavši da su trenutno u tijeku i pregovori s općinama čiji je dio otpada, a koje su zainteresirane za rješavanje tog pitanja.

- Mi nismo htjeli govoriti unaprijed o početku rada s balama, kako se ne bi dogodilo da sve stane nakon 2-3 dana, pa ispadne kako smo samo obećavali. Sad ćemo imati i točku o radu gradonačelnika u prvih 6 mjeseci, u kojima se jedno 20-ak dana odnosi na mene. Ali kao što je rekao Lenjin "Nekada se u tri tjedna dogodi više nego u 200 godina". - izjavio je Čehok, na što je Habijan nešto kasnije rekao kako smo sada saznali da Lenjin nije bio uvijek u krivu.

O Diamondu i Kučanskoj rampi

Robert Puja je postavio pitanje o tvrtki Diamond - nastavljajući se na ono koje je već bio pitao na prethodnoj sjednici.

- Što je poduzeto s dugovanjima, jeste li razgovarali s Raušem? - upitao je Puja, na što je zamjenik Zlatan Avar odgovorio kako je Diamond riješen.

- Napravit ćemo model rješenja, ide se u reviziju dugovanja (122 tisuća kuna), a također ćemo definirati kako se razvesti ako se ne riješe problemi. - izjavio je Avar.

Drugo Pujino pitanje ticalo se Kučanske rampe, koja je katkad spuštena i po 20 minuta, na koje je Čehok odgovorio da se to treba riješiti u razgovoru s HŽ-om, ali da će potpuno rješenje biti tek kad se uredi podvožnjak u Miškininoj ulici.

O Areni Varaždin

Nakon dužeg vremena u javnosti se pojavio i Alen Kišić - za kojega se govorilo da je bio na odmoru u Tunisu. 

- Koje su reperkusije promjene vlasničke strukture Arene za Grad? Grad 18 milijuna kuna godišnje plaća za Arenu. Može li se ta cifra smanjiti, svi smo to bili obećali u svojim kampanjama. Je li bilo razgovora s privatnim partnerom, pa da se smanje cijene vrtića? - upitao je Kišić.

Čehok je odgovorio da je Grad imao četiri sastanka po tom pitanju, a da se na stolu bio našao i prijedlog da Grad uzme Arenu na upravljanje. 

- Jedan tjednik je vrlo perfidno stavio naslov o Areni pod ovrhom, Arena je stabilna. Drugo su vlasnička preslagivanja... Ide sada veliki rock koncert, pa Thompson - na slavu Bogu ili manje na slavu - odgovorio je Čehok.

O kamionima kroz Banficu

Gordanu Marsenić zanimalo je kada će se održati već ranije najavljivani sastanak o kamionskom prometu u tranzitu kroz Banficu.

- Možemo odmah predložiti nekoliko termina za sastanak u dogovoru s MUP-om - odgovorio je Avar, a istim se pitanjem pozabavio i Čehok, objašnjavajući da su već bili razgovori s MUP-om o tome što treba uraditi policija, a što grad po pitanju kamionskog prometa.

- No, bit će veliki problem kad uskoro krene projekt Aglomeracije, tad će biti zatvoreni praktički svi ulazi u Grad, kako će tek onda kamioni... - rekao je Čehok.

O državnim nekretninama

Vjerana Strahonju je zanimalo što će se raditi s nekretninama u vlasništvu države, za koje država nije obveznik komunalne naknade.

- Mi smo već 5. dan nakon stupanja na vlast otišli kod ministra Gorana Marića i dali mu spisak svih takvih nekretnina. Uskoro će i država biti obveznik komunalne naknade - pa i FOI.

O kartama za garažu

Posljednji vijećnik koji je iskoristio pravo na pitanje bio je Vlado Sevšek, koji je pitao zašto se parking u javnoj garaži na Kapucinskom plaća isključivo kovanicama.

- Može li se uvesti plaćanje karticama? Sad su mnogi stranci za vrijeme Špancira morali ići po gradu tražeći kovanice. - izrekao je Sevšek.

- Ovdje je još i dobro, na Pagu automati čak ni ne vraćaju novac - rekla je Malenica, a Čehok je obećao pisani odgovor, načelno se slažući s prijedlogom.

- Ljudi katkad moraju otići u kafić kako bi došli do kovanica, pa potroše i više nego što su mislili. - našalio se Čehok. 

 

 

Komentari