Sveučilište Sjever postalo javno, zadovoljni gradonačelnici Varaždina i Koprivnice

Objavljeno: 30.05.2015. 13:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Najmlađe Sveučilište u Republici Hrvatskoj, Sveučilište Sjever, jučerašnjim izglasavanjem Zakona od strane saborskih zastupnika postalo je osmo javno Sveučilište u Republici Hrvatskoj.

Kako su poručili varaždinski gradonačelnik i koprivnička gradonačlnica, povijesni je to trenutak gradova osnivača, Koprivnice i Varaždina na koji su svi izuzetno ponosni.

- Uvjereni smo kako će Sveučilište Sjever odgovarati kvalitetno i brzo na sve potrebe gospodarstva, kulturnog i društvenog života te da će potaknuti razvoj cijele Sjeverozapadne Hrvatske, ali i šire. Ovim putem još jednom moramo uputiti zahvale premijeru Zoranu Milanoviću te cijeloj Vladi Republike Hrvatske što je prepoznala kvalitetu Sveučilišta Sjever i što je udovoljila potrebama naših stanovnika - istaknuli su u priopćenju Vesna Želježnjak i Gran Habuš.

Zahvale su uputili i resornom Ministarstvu posebno ministru Vedranu Mornaru i njegovom zamjeniku Roki Andričeviću te saborskim zastupnicima koji su im, kako su naveli, pružali pomoć u ovom projektu.

- Zahvalni smo svim saborskim zastupnicima koji su na jučer održanoj sjednici svojim glasom omogućili našoj regiji jednake uvjete za razvoj i napredak koji imaju i ostali dijelovi i regije naše zemlje. Posebno bismo ovdje istaknuli saborske zastupnike Marija Habeka, Milorada Batinića, Marijana Škvarića, Željka Šempera, Darka Ledinskog i Vedrana Babića što su nam pružali pomoć i podršku od početka projekta. Zahvaljujemo i županu Varaždinske županije Predragu Štromaru i njegovim suradnicima na velikoj podršci i pomoći u ovom projektu od prvoga dana. Također, svoje zahvale upućujemo i gradonačelniku Grada Ludbrega Dubravku Biliću na svoj pomoći koju nam je pružio. Također zahvaljujemo na razumijevanju važnosti ovog projekta za Grad Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju županu Darku Korenu i njegovim suradnicima - stoji u priopćenju.

Zadovoljni prenošenjem osnivačkih prava na državu i dobivanjem statusa javnog sveučilišta su i na Sveučilištu Sjever.

- Donošenjem ovog zakona Sveučilište Sjever i formalno postaje osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, čime se otvara niz novih mogućnosti za daljnji razvoj Sveučilišta, gradova koji su ga pokrenuli, ali i regije u cjelini. Ovim zakonom ujedno se ispravlja i povijesna nepravda prema sjeveru Hrvatske, jedinoj makro-regiji koja nije do sada imala svoje javno sveučilište - poručili su sa Sveučilišta Sjever.

U idućim godinama, najavljuju s najmlađeg sveučilišta, Sveučilište Sjever postat će, u europskim okvirima relativno malo, ali kvalitetno sveučilište čiji će cilj biti daljnje podizanje kvalitete obrazovanja, otvaranje novih studijskih programa.

- Prije svega u deficitarnim studijskim programima, usmjerenost na jače povezivanje teorije i prakse te suradnju s gospodarstvom, povećanje broja studenata i studentskog standarda te općenito djelovanje za opće dobro regije u kojoj djeluje - istaknuli su sa Sveučilišta.

Hrvatski sabor donio je na svojoj 17. sjednici, 29. svibnja 2015. godine Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Za zakon je glasao 81 zastupnik i zastupnica, dvoje je bilo suzdržano, a dvoje protiv.

Komentari