U Bednji neizvjesnost: Rujan na vratima, a Vlada šuti o sufinanciranju prijevoza učenika

Objavljeno: 20.08.2015. 12:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Josip Novak

Iako Vlada RH još nije donijela formalnu odluku o načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola, njihovi roditelji ne trebaju brinuti, poručio je varaždinski župan Predrag Štromar na konferenciji za medije koja je sazvana na inicijativu Mirka Bistrovića, načelnika Općine Bednja...

Naime, Općina Bednja i njeni žitelji su životno zainteresirani za nastavak financiranja prijevoza učenika i studenata. Ukoliko njega neće biti, 60 posto polaznika srednjih škola prekinut će daljnje školovanje, upozorava Bistrović

- Obitelji koje imaju jednog ili više učenika taj teret si ne mogu priuštiti. Mjesečno ih autobusne karte za prijevoz do Varaždina u punom iznosu koštaju 1200 kuna, a do Ivanca 800. Nova školska godina počinje za dva tjedna i moramo znati odgovor hoće li na području Varaždinske županije biti sufinanciranja prijevoza učenika ili ne – pojasnio je Bistrović razlog zbog kojeg je tražio da se o problematici varaždinski župan javno očituje.

Podsjećamo, Vlada je lani tek 28. kolovoza prihvatila odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola. Iako je sasvim izgledno da će to i 2015. godine učiniti „u zadnji čas“, župan Varaždinske upanije Predrag Štromar apelira da se sjednica što prije održi.      

- Znam da je Vlada osigurala potreban novac za sufinanciranje prijevoza. No, na potezu je resorno ministarstvo koje mora Vladi podnijeti zahtjev da se takva odluka što prije donese. HNS želi da sva djeca u RH pa tako i u Varaždinskoj županiji imaju iste mogućnosti za školovanje. Obveza roditelja i nadalje će biti 100 kuna mjesečno za prijevoz autobusom, a 30 kuna za prijevoz vlakom – naglasio je Štromar.

Inače, u Općini Bednja lani su bila 132 polaznika srednjih škola i toliko će ih biti i ove školske godine. Učenika – putnika na području cijele Varaždinske županije u šk.god. 2015/2016 bit će ukupno oko 5.000.

- Na području Varaždinske županije linijskim prijevozom bavi se nekoliko autoprijevoznika, a oko 90 posto linija u koncesiji ima AP Varaždin. Varaždinskoj županiji još predstoji sklapanje ugovora o prijevozu učenika s HŽ-om – zaključio je Štromar.

Komentari