U Trnovcu Bartolovečkom nove kante za plastiku, tekstil i staklo

galerija-images/trnovec kante

Objavljeno: 08.04.2015. 13:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Zoran Stanko

Najveća općina Varaždinske županije, Općina Trnovec Bartolovečki kreće s projektom nadogradnje primarne selekcije otpada kao prva između općina i gradova Varaždinske županije.

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u zgradi Općine, predstavljen je nadograđeni sustav primarnog odvajanja otpada, projekt vrijedan pet milijuna kuna.

- Sretan sam kao načelnik što mogu predstaviti ovaj projekt i što smo u manje od godine dana došli u završnu fazu. Projekt je vrijedan 5 milijuna kuna, a financiraju ga Čistoća Varaždin i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zdravlje naših sugrađana, zaštita okoliš i prirode u kojoj živimo primarni su ciljevi naše općine. Želimo stvoriti općinu poželjnu za život i ovo je jedan siguran korak k tom cilju - istaknuo je načelnik općine Zvonko Šamec te dodao kako je ovo nova faza ekološkog načina života u općini Trnovec Bartolovečki.

U sklopu projekta na koji se Općina javila prošle godine nabavljena su dva kamiona u vrijednosti 4 milijuna kuna te kante u vrijednosti milijun kuna. Osim posebnih kanti za plastiku, uvest će se i vrećice za staklo i vrećice za tekstilni otpad.

- Postavljanje otoka nije se pokazalo kao dobro rješenje, stoga smatramo da će odvajanje otpada već na kućnom pragu, odnosno u svakom domaćinstvu imati više efekta. Na taj način dobit će se bolja selekcija otpada, a ujedno i kvalitetniji otpad - istaknuo je direktor Čistoće Davor Skroza dodavši kako će ovaj model iz općine Trnovec Bartolovečki preslikati i na druge općine i gradove u kojima obavljaju komunalnu djelatnost odvoza smeća. Fond je nabavku kanti sufinancirao s 40 posto, dok je za nabavku kamiona izdvojio 1,58 milijuna kuna. Ostatak je platila Čistoća.

Od kraja ovog tjedna počet će se razvoziti kante i vrećice kućanstvima u općini, a cijeli sustav trebao bi profunkcionirati najkasnije do 15. svibnja. Mještani će dobiti kantu sa žutim poklopcem u koju će odvajati plastiku, a dobit će i dvije vreće, jednu za staklenu ambalažu, a drugu za tekstilni otpad.

- Kamioni koji odvoze otpad su specijalni kamioni koji istovremeno mogu sakupiti dvije vrste otpada, čime se smanjuju troškovi prikupljanja i odvoza smeća. Tekstilni i stakleni otpad odvozit će se jednom do dva puta mjesečno, s obzirom na količinu, a miješani komunalni otpad će se dva puta mjesečno odvoziti uz papir, a dva puta uz plastiku - objasnio je Skroza.

Kad se dovrši kompostana na Motičnjaku, prikupljat će se i biorazgradivi otpad, za što kante već spremno čekaju u Čistoći.  Općina će kante podijeliti i u školama i vrtićima tako da se kreće i s edukacijom kako bi se što više razvila svijest o nužnosti primarne selekcije otpada. Ovakav način gospodarenja otpadom primarnom selekcijom otpada zakonska je obveza nakon što smo postali članica Europske unije te će sve jedinice lokalne samouprave trebati uvesti ovakav način gospodarenja otpadom.

{gallery}trnovec kante{/gallery}

Komentari