U Varaždinskoj županiji sklopljeno jedno životno partnerstvo, na razini države njih 80-ak

Objavljeno: 01.09.2015. 15:07

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:12

Foto: Facebook Podržavam životno partnerstvo

S prvim danom mjeseca rujna prošle godine, dakle točno na današnji dan, u Hrvatskoj je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, a ovu mogućnost je na razini Varaždinske županije dosad iskoristio jedan par.

Potvrdila nam je to Dragica Đula, voditeljica Službe za opću upravu ureda Državne uprave u Varaždinskoj županiji. I dok je na razini Varaždinske županije sklopljeno svega jedno životno partnerstvo, na razini države do 15. srpnja ove godine sklopljeno je ukupno 80 životnih partnerstva, od toga 45 muških i 35 ženskih. Prvo životno partnerstvo sklopljeno je 5. rujna prošle godine između dva muškarca u Zagrebu.

Vjerojatno najpoznatije istospolno vjenčanje u Hrvatskoj bilo je ono novinara i voditelja na HTV-u Dražena Ilinčića i njegovog partnera Alena Kovača, koji su sklapanjem životnog partnerstva ozakonili svoju šestogodišnju vezu.

Nakon što je Hrvatski sabor prošle godine u srpnju većinom glasova prihvatio Zakon o životnom partnerstvu, istospolni parovi dobili su mogućnost uživati ista prava kao i bračni partneri, osim prava na posvajanje djece.

Potrebna dokumentacija

A kako izgleda sklapanje životnog partnerstva? Gotovo identično kao i sklapanje braka u matičnom uredu. Za hrvatske državljane način sklapanja životnog partnerstva je relativno jednostavan. Osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo svoju namjeru osobno prijavljuju matičaru nadležnom za mjesto u kojem žele sklopiti životno partnerstvo te će prijavi priložiti po potrebi izvatke iz matice rođenih, a na zahtjev matičara i druge isprave.

Matičar će provjeriti jesu li ispunjene pretpostavke za sklapanje životnog partnerstva. Kad utvrdi da su te pretpostavke ispunjene, uzet će izjavu osoba koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo o izboru prezimena. Sklapanje životnog partnerstva obavlja se na svečan način u službenoj prostoriji ili na drugom prikladnom mjestu, o čemu na prijedlog stranaka odluku donosi matičar.

Životno partnerstvo sklapa se u nazočnosti osoba koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo, matičara i dvaju svjedoka. Na dan i u vrijeme određeno za sklapanje životnog partnerstva matičar će objaviti da su osobno nazočne obje osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo i svjedoci te da nema zapreka za sklapanje životnog partnerstva. Potom će prigodnim govorom upoznati osobe koje namjeravaju sklopiti životno partnerstvo s odredbama Zakona o životnom partnerstvu, o njihovim pravima i dužnostima te istaknuti značenje sklapanja životnog partnerstva.

Troškovi sklapanja životnog partnerstva

Osnovni trošak za sklapanje braka ili životnog partnerstva iznosi 300 kuna, od čega 100 kuna iznose troškovi prijave zahtjeva sa sklapanje životnog partnerstva a 200 kuna troškovi samog vjenčanja u službenoj prostoriji.

Cijena će u pravilu rasti ovisno o tome sklapate li životno partnerstvo izvan službene prostorije, koliko je to mjesto udaljeno od matičnog ureda, sklapa li se životno partnerstvo izvan radnog vremena rada državne uprave, je li datum vjenčanja državni praznik i slično. Ti uvjeti su definirani Pravilnikom o mjerilima za određivanje iznosa i namjeni naknade ostvarene za sklapanje životnog partnerstva izvan službene prostorije.

Odabir prezimena

Što se tiče uzimanja prezimena životnog partnera ili partnerice, moguće je nekoliko kombinacija. Da svatko zadrži svoje prezime, da kao zajedničko prezime uzmu prezime jedne od partnerica, odnosno partnera, da kao zajedničko prezime uzmu oba prezimena i odluče koje će prezime upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu ili pak da svatko uz svoje prezime uzme i prezime od partnerice ili partnera i odluči koje će upotrebljavati na prvom, a koje na drugom mjestu.

Ako se vjenčanje odvija u službenoj prostoriji matičnog ureda gdje se obavljaju vjenčanja, ceremonija uključuje dostojanstveni protokol koji u pravilu vrijedi za sve parove – bračne i životne partnere ili partnerice. Ukoliko netko ima poseban glazbeni ili scenski ukus, vjenčanje može obaviti i izvan službene prostorije, a konačnu odluku je li prijedlog ceremonije prikladan donosi matičar.

Raskid životnog partnerstva

Životno partnerstvo može se raskinuti na dva načina. Jedan je podnošenjem tužbe za raskid životnog partnerstva nadležnom općinskom sudu kada raskid zahtijeva jedan životni partner, a drugi način je podnošenjem sporazumnog prijedloga za raskid životnog partnerstva nadležnom općinskom sudu kada raskid zahtijevaju oba životna partnera.

Ukoliko se radi o sporazumnom prijedlogu za raskid životnog partnerstva, ono se, osim sudskim putem, može raskinuti i davanjem sporazumne izjave koju partneri potpisuju pred matičarom, pod uvjetom da u životnoj zajednici ne živi maloljetno dijete. To je jedna od glavnih razlika između braka i životnog partnerstva, budući da se zahtjev za razvod braka uvijek podnosi sudu.

Raskid životnog partnerstva pred sudom identičan je razvodu braka. Sud će raskinuti životno partnerstvo na sporazumni prijedlog životnih partnera, ako utvrdi da su odnosi među partnerima teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka životne zajednice protekla godina dana.

Komentari