Varaždinska županija u Savezu Alpe – Jadran

Varaždinska županija pristupila je krajem studenog Savezu Alpe-Jadran, čime je postala članicom međuregionalnog udruženja, koje ima dugu tradiciju i koje je postalo sinonim dobre suradnje, kao i dobrosusjedskih odnosa.

Objavljeno: 09.12.2013. 16:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

 

 

Nakon 35 godina postojanja, članovi Radne zajednice Alpe-Jadran odlučili su na osnivačkoj skupštini u Klagenfurtu preoblikovati zajednicu u Savez Alpe-Jadran te još više pridonijeti izgradnji mirne, zajedničke, i demokratske te pluralističke Europe.

 

Naime, radna zajednica Alpe-Jadran dosada se pokazala kao izvrsna platforma za povezivanje regija i država članica Europske unije (nekada Zajednice) i država kojima je put u europsku zajednicu naroda tek prethodio. 

 

Dosadašnja Radna zajednica Alpe-Jadran postala svojevrstan zaštitni znak za suradnju i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava u alpsko-jadranskom području, te uključivanju u procese europske suradnje i europskih integracija, te stvaranje i očuvanje srednjoeuropskog identiteta.

 

Od 1992. godine Republika Hrvatska u Radnoj zajednici kao članica sudjeluje kao samostalna država. S obzirom na ulazak u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, Republika Hrvatska istupila je iz članstva, čime je županijama omogućeno da samostalno donose odluke o učlanjenju u Radnu zajednicu koja danas postaje Savez Alpe-Jadran.

 

Delegaciju Varaždinske županije predvodio je župan Predrag Štromar, a uz Varaždinsku županiju, Savezu su pristupile i Istarska županija, Karlovačka županija, Koprivničko-križevačka županija, Krapinsko-zagorska županija te Međimurska županija.

 

Komentari