istražili smo

VIDEO: EKSKLUZIVNO Je li Živi zid u Varaždinu počeo promicati Hitlera? Evo njihovih komentara i izjava...

Objavljeno: 09.07.2017. 12:10

Zadnja izmjena: 09.07.2017. 12:11

Foto: Facebook/YouTube Screenshot

Ovih smo dana na Facebooku i webu naišli na materijale u kojima istaknuti aktivisti Živog zida iznose svoje prilično afirmativne stavove o Hitleru. Jedan od njih - Marijan Dominko - vijećnik je u skupštini naše Županije, dok je drugi Miroslav Rajh iz Zagreba - ali je svoje stavove iznosio šetajući po Varaždinu, nakon što je radio intervjue s našim građanima po ulici.

Jedna od osoba koju je Rajh intervjuirao - sasvim slučajno - bio je i Denis Čupić, nestranački kandidat za Habijanovog zamjenika na nedavnim izborima u Varaždinu.

Hitler protiv banaka

Po završetku intervjua Rajh u svom video uratku pravi osvrt, da bi se potom pozabavio i Čupićevom kritikom kako je to što on zastupa nacional-socijalizam.

- Hitler je bio jedan od ljudi koji se u stvari borio protiv tog bankarskog sustava. Žestoko se protivio tom bankarskom sustavu - barem po onome što se može naći na Internetu. - govori Rajh - a ovdje vam donosimo i video prilog, opet napominjući kako Rajh komentira razgovor s Čupićem.

Na naš upit o svom videu Miroslav Rajh nije imao neki konkretniji komentar.

- Ima raznih teorija. Napišite ono što mislite da je ispravno. - izjavio je između ostalog.

I županijski vijećnik o Hitleru

Kad je na webu bio objavljen Rajhov intervju s Čupićem, jedan od komentara dao je i sadašnji županijski vijećnik Živog zida Marijan Dominko.

- A što se tiče Hitlera - bio je povijesna ličnost. - napisao je Dominko i dao link na YouTube video naslovljen "Adolf Hitler - čovjek koji se borio protiv bankara!"

Video možete i sami pogledati na YouTubeu, osnovnu ideju nije teško shvatiti - Židovi su krivi za sve zlo koje je zadesilo prijeratnu Njemačku i koje danas pogađa i nas. Stoga će autor videa prepunog pravopisnih grešaka na kraju pozvati "Ustani bijeli čovječe - organiziraj se protiv židovske tiranije". Zanimljivo je i zamijetiti da u samom videu Hitler nigdje ni jednom riječju ne spominje banke.

U jednoj drugoj Facebook diskusiji, ispod komentara člana Živog zida o Židovima kao "največa zla na svjetu", Dominko samo kratko komentira - "Juda"

'Mislio sam na HDZ'

Vijećnik Dominko je također bio zamoljen da prokomentira ove svoje izjave na webu i dao je dosta opširan odgovor.

- Juda je izdao Isusa, i za mene je Juda (izdajica ) svaka osoba koja se bavi i bavila politikom, a svoj narod umjesto u blagostanje dovela do siromaštva, smrti i klime samoubojstava. Konkretno, bila je rasprava o HDZ-ovoj politici koja zagovara rasprodaju hrvatskih dobara i pronevjere miliona. - objasnio je Dominko svoje spominjanje Jude. 

Kad se radi o njegovom komentaru o Hitleru kao borcu protiv bankara, izjavio je kako prepušta našoj novinarskoj objektivnosti da napišemo kako najbolje znamo i dopustio nam - kako je naveo - korištenje subjektivnog mišljenja i "pjesničke slobode".

- Vrlo rado ću dati i intervju ili uživo sudjelovati na bilo kakvoj tribini vezano uz bilo koju temu. - izjavio je Dominko, nadodajući kako je Juda izdao Isusa i da ga ne zanima je li bio Židov ili neke druge narodnosti. Neki decidirani odgovor nismo dobili, a na vama je da iz priloženog odgovorite na pitanje postavljeno u naslovu.

Komentari