VIDEO: Habuš u utorak na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća traži podršku svih stranačkih opcija

Objavljeno: 16.10.2015. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Nikola Kokotec

Grad Varaždin spreman je na pravnu bitku kako bi osporio tvrdnje ministra Zmajlovića koji rješavanje problema baliranog otpada u Brezju putem koncesije drži nezakonitim, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš...

>>Potpuna eskalacija sukoba: "Implicira li Zmajlović Habušu da je povezan s privatnim moćnicima, tužit ćemo ga za klevetu"

Eskalacija sukoba između Grada Varaždina i Ministarstva zaštite okoliša i Fonda potencirala je i međustranački sastanak koji je održan jutros. Nakon rasprave o svemu što je Grad dosad učinio kako bi osigurao sufinanciranje zbrinjavanja bala, odlučeno je da se u utorak 20. listopada sazove izvanredna sjednica Gradskog vijeća, naglasio je varaždinski gradonačelnik.

- Neistinite su izjave ministra Zmajlovića kako je koncesija za zbrinjavanje otpada rezultat nekakvih nezakonitih dilova, odnosno dogovora lokalnih političara i privatnika. Ovdje se radi o tome čija je riječ teža, ona ministra Zmajlovića ili moja. Ne pada mi na pamet da završim kao moj prethodnik – ustvrdio je Habuš najavivši kako će se s resornim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša od danas razgovarati isključivo putem činjenica.

Dodao je i kako ministar zaštite okoliša odjednom ima „naknadnu pamet“.

- Nevjerojatno je da MZOIP i Fond odjednom mijenjaju svoj stavi traže Gradsko vijeće Grada Varaždina da poništi svoju odluku o zakonitoj koncesiji. Ako je nezakonita, trebao je to Zmajlović znati još 2012. godine. Međutim, čovjek koji je dvije godine svog mandata proveo seleći se u Zagrebtower i još godinu i pol smišljajući kako financirati kućanske aparate i nabavljati hibridne automobile, očigledno nije imao vremena razmišljati o varaždinskom smeću – naglasio je Habuš.  

Inače, na današnjoj konferenciji za medije novinarima su predočeni dokumenti – korespondencija između Grada Varaždina te Ministarstva zaštite okoliša i Fonda vezani uz problematiku sufinanciranja zbrinjavanja varaždinskog baliranog smeća.

Iako varaždinski građani nestrpljivo iščekuju informaciju kada će i kako biti zbrinut nagomilani otpad, izgleda da to neće biti do kraja ove godine, kako je prije nekoliko mjeseci najavljivao gradonačelnik.

- Ministarstvo zaštite okoliša je obećalo kako će s 60 posto sufinancirati zbrinjavanje otpada, uz inzistiranje da raskinemo postojeću koncesiju sa zajednicom ponuditelja. No, to će neminovno dovesti do toga da Grad dobije tužbu od koncesionara i izgubit ćemo još godinu dana – upozorava Habuš.     

Naglasio je i kako Grad Varaždin može samostalno financirati zbrinjavanje baliranog otpada bez pomoći Fonda za zaštitu okoliša. No, podsjeća kako bi takav potez bio na teret građana i na uštrb rezanja programa predviđenih za financiranje iz gradskog proračuna.

O jučerašnjem pak prosvjedu ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša u Zagrebu kaže kako je bio nužan, „iako Vlada na njega ne gleda blagonaklono“. 

Komentari