VIDEO Kišić o Habuševom prosvjedu: Igrokaz zbog nesnalaženja u nekorektnom tajmingu

Objavljeno: 19.10.2015. 10:56

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 10:43

Foto: Siniša Sović

Na današnjoj konferenciji SDP-a govorio je zamjenik župana Alen Kišić, ujedno i potpredsjednik ŽO i predsjednik SDP-ovog županijskog izbornog stožera. Teme konferencije bile su odluke Vlade RH usmjerene prema umirovljenicima i aktualnosti iz županijskog SDP-a vezane uz izbore, a neizbježno je bilo spomenuti i problem s balama smeća i stanje u koaliciji...

Naime, upravo je stanje u koaliciji aktualna tema, zbog nedavnog sukoba ministra Zmajlovića i gradonačelnika Habuša oko bala smeća u Varaždinu o čemu smo pisali opširno proteklih dana. Kišić se konačno očitovao u ime SDP-a te ističe da SDP ne zna zašto grad nije odradio svoj dio “posla” i da je jasno zbog koga to nije riješeno.

Dodo je kako im je nejasan "tajming" - tri tjedna prije izbora, tim više što je Ministar na toj poziciji tri godine, a gradonačelnik četiri, pa nije bilo rješanja, pa iz toga, kako kaže, ispada da je riječ o osobnom napadu na ministra, što je nejasno kad su u zajedničkoj koaliciji. Proračun će ipak podržati "ako je kvalitetan", kako je rekao, ali gradonačelnika u svom nastupu ipak ne:

- SDP neće podržati Habuša u igrokazu oko smeća, niti skretanje krivnje na Ministarstvo.. Novac je nekoliko godina osiguran u proračunu Ministarstva, ali ako Ministarstvo samostalno ide riješiti problem, građani Varaždina platit će cijeli iznos. Glavni uzrok smeća nije Ministarstvo, nego nesnalaženje Gradske uprave - rekao je zamjenik župana Kišić.

>>Homo democroaticus: Zmaj od Zagreba i Habuš bála Goranbeg u sukobu epskih (nes)razmjera

Dodaju kako to neće narušiti stanje u koaliciji, a Vlada planira riješiti problem na početku mandata. Na naš upit o tome da li će im cijela situacija narušiti rejting i utjecati na glasove birača, Kišić je odgovorio:

- Da, možda će utjecati na izbore u nekom manjem obujmu, ali mislimo da to nije neki značajni broj glasova.

Konferencija je pak sazvana u svrhu informiranja građana o aktualnim temama za koje u SDP-u smatraju da su važne za građane. Prva tema vezana je za umirovljenike iz cijele Hrvatske, pa i Varaždinske županije, u kojoj je trenutno 45 000 umirovljenika ili otprilike četvrtina stanovništva županije. Radi se o podjeli božićnica iz Umirovljeničkog fonda koje će umirovljenici primiti u razdoblju od 18.12. pa do Božića.

Božićnice će se isplaćivati u četiri platna razreda: umirovljenici koji imaju mirovinu do 1000 kuna primit će 325 kuna, od 1000 do 2000 kuna dobit će 225 kuna, od 2000 do 3000 kuna umirovljenici će dobiti 145 kuna, a 100 kuna oni koju imaju mirovinu veću od 3000 kuna. Kišić je rekao da božićnice nisu vezane uz izbore, a da ih umirovljeničke udruge u ovome podržavaju, te dodao:

- Ne radi se o predizbornom poklonu. Radi se o solidarnosti, a 181 milijuna kuna osigurano je iz Umirovljeničkog fonda. Novac ide iz umirovljeničkog fonda i neće utjecati na deficit Republike Hrvatske, to je ionako novac umirovljenika i najpravedniji socijaldemokratski model prema platnim razredima.

Vezano uz to, druga je tema bila smanjenje RTV pretplate za umirovljenike. HRT je predložio, a Vlada prihvatila, da će umirovljenici koji imaju mirovinu do 1500 kuna od 19.10. plaćati 40 kuna umjesto 80. Pravo se neće moći prebaciti na drugu osobu, a dovoljno je da se pretplatnik javi sa svojim podacima i brojem RTV pristojbe. Kao i u prethodnom slučaju, kako kažu, ni ovdje neće biti nužna sredstva iz državnog proračuna:

- HRT će sam snositi taj trošak od otprilike 30 milijuna kuna, od 220.000 pretplatnika umirovljenika, očekuje se između 60.000 i 100.000 onih koji će se prijaviti. Uočeno je da su umirovljenici s malim, iako je to 8% njihove mirovine, i to je priznanje tim ljudima koji najteže žive, a uredni su platiše - kazao je Kišić.

U SDP-u kažu tvrde da su očekivanja stranke, ali i koalicije, visoka za treću izbornu jedinicu i u Varaždinskoj županiji. Očekuju 8 mandata, a od građana traže i mandat više jer žele nastaviti rast i pozitivne trendove. SDP je, kako kažu, izdašan partner u koaliciji: od 14 mjesta, 6 mjesta ima SDP, jedno Laburisti, 2 umirovljenici i čak 6 mjesta za HNS.

Komentari