Za revitalizaciju viničkog Arboretuma lobirat će se u Europskoj komisiji

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 31.08.2015. 20:29

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Općina Vinica

U subotu je Općinu Vinica posjetio Andrej Plenković, HDZ-ov europarlamentarac u pratnji Anđelka Stričaka,  podpredsjednika Županijske skupštine i predsjednika Županijskog odbora HDZ-a...

Plenković  je u sklopu svojeg posjeta Vinici želio razgledati park Arboretum Opeka, a dočekali su ga, načelnik Općine Vinica, zamjenica načelnika i predsjednik Općinskog vijeća.  Nakon kratkog zadržavanja u Općini, slijedio je obilazak Arboretuma  gdje je eurozastupnik od načelnika dobio informacije u kojoj su fazi aktivnosti oko revitalizacije najvrijednijeg  spomenika parkovne arhitekture, ne samo na ovim prostorima već i na prostorima Srednje Europe.

- Taj vrijedni spomenik nažalost koristi se isključivo za predizborne i druge stranačke aktivnosti ,a u čemu svakako  prednjače članovi HNS-a – naglasio je vinički načelnik te je u ovoj prigodi zamolio Plenkovića da učini sve što je moguće kako bi se realizirao projekt obnove dvorca obitelji Bombelles i revitalizacije Arboretuma.

Naime, s obzirom da predstoji završetak pribavljanja potrebne dokumentacije i dobivanja građevinske dozvole, lobiranje u Europskoj komisiji je nužno kako bi se ostvario vrijedan nacionalni projekt revitalizacije Arboretuma.

O njegovoj budućoj namjeni Plenkovića je ukratko je upoznao  dr. Miroslav Benko iz Šumarskog instituta, koji već gotovo deset godina zajedno s načelnikom sudjeluje u samom  projektu.
Inače, vinička gospodarska strategija temelji se na poljoprivredi, vinogradarstvu, kontinentalnom turizmu upravo zbog Arboretuma, malom i srednjem obrtništvu  i poduzetništvu.

- Općina Vinica osim parka ima ostale vrijedne kulturne, povijesne i vjerske objekte,  a koji su danas svi osim župne Crkve sv. Marka ev. u lošem, derutnom stanju.  Nije dakle dobro da nekima Arboretum služi u predizborne stranačke aktivnosti jer se time samo nanose velike i nesagledive štete. Na kraju, ipak u ovim teškim i kriznim vremenima nitko, pa tako ni ja, ne očekujem čuda, ali sam sretan da se stvari polako kreću s mrtve točke – kazao je načelnik Marijan Kostanjevac.

Komentari