Za žene u trećoj izbornoj jedinici najviše vodeće mjesto je drugo

Objavljeno: 23.10.2015. 09:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Odluka je Državnog izbornog povjerenstva da svaka lista za izbore mora imati barem 40 posto žena. To znači da od 14 kandidata, šest mjesta treba pripasti ženama. Istražili smo jesu li to stranke ispoštovale u 3. Izbornoj jedinici.

Promotrili smo šest stranaka koje prema istraživanjima imaju šanse za prolazak izbornog praga, od kojih jedna nije ispunila kvotu, tri imaju 42 posto žena, a samo dvije jednak omjer žena i muškaraca. Najviše vodeće mjesto za četiri žene je drugo, a istraživanje je pokazalo da su žene u politici i dalje nedovoljno zastupljene. 

Na razini Hrvatske, HDZ nema vodeću ženu ni u jednoj izbornoj jedinici. Koalicija na čelu sa SDP-om na vodećem mjestu u 7. Izbornoj jedinici ima Milanku Opačić. S druge strane, ORaH i na razini Hrvatske stavlja jednak broj žena i muškaraca. Što se tiče koalicije na čelu s Čačićem i Josipovićem, Jadranka Kosor prva je na listi za 5. Izbornu jedinicu. Bandićeva koalicija ima dvije žene kao nositelje liste, Ivanu Tomaš iz 9. Izborne jedinice i  za 11., Ivanu Buntaš.

1. HDZ ima najmanje žena

Podsjetimo, kazna za jednu listu za stranku je 50.000 kuna, a zasad nema provjerenih informacija o mogućem kažnjavanju stranaka. U trećoj izbornoj jedinici, na listi HDZ-a prisutan je najmanji broj žena, samo tri: Vlasta Hubicki iz HSS-a, koja je tek peta, te Martina Rubil Skitanić (HDZ) i Dragica Ratković (HSLS) koje su na 11., odnosno, 13. mjestu.

2. SDP ispunio zadanu kvotu

Lijevi blok ili koalicija na čelu s SDP-om, na listi ima šest žena, tj. 42.8 posto, što znači da su ispoštovali pravilo o broju žena na kandidacijskoj listi. Prva od njih nalazi se na trećem mjestu, a to je Dragica Zgrebec iz SDP-a. Na petom mjestu nalazi se Marija Puh iz HNS-a, a na osmom Snježana Španjol (SDP). Na devetom mjestu smjestila se Božica Makar iz HNS-a, Dunja Špoljar iz SDP-a nalazi se na 11. mjestu, a 13. je Štefanija Damjanović (HNS).

3. MOST ima omjer 50:50

Ipak, kod dvaju najvećih koalicija, na prvom mjestu nalaze se muškarci. Most nezavisnih lista također je poštivao navedeno pravilo u slaganju kandidacijskih lista za parlamentarne izbore. Tako se na 2. mjestu nalazi Gordana Vuković, na 5. Mateja Obadić i na 7. Karmelita Pavliša. Osmo mjesto zauzela je Nevenka Suhić i 10. Sonja Fažon. Na 11. mjestu nalazi se Spomenka Lončarić, a na 12. Mirjana Fluksek.

4. ORaH – politika jednakosti

Stranka OraH u svom programu naglašavala je jednakost žena i muškaraca. Stoga ima jednak broj žena i muškaraca te su koristili tzv. zip metodu, jedna žena i jedan muškarac. Tako se na drugom mjestu nalazi Zvonimira Martinčević, na 4. Ines Novak, 6. Ivana Oletić. Na 8. mjestu nalazi se Emilija Seidl, na 10. Vesna Braniša, 12. Nataša Maričić i posljednjem mjestu, Karla Kovač.

5. Reformisti – 6 žena od 14 kandidata

I Reformisti su uključili žene u političku borbu (42.85%), ali ni ovdje žena nije na prvom mjestu. Natalija Martinčević nalazi na visokom 2. mjestu, a Sandra Herman na 3. Međutim, to su dvije žene u vodeća tri mjesta. Na 7. mjestu nalazi se Maja Maček, na 12. Natalija Đuran Tršinski, na 13. Marija Sambol i na 14. Vlasta Cindrić.

6. Bandićeva koalicija

Koalicija rada i solidarnosti koja se sastoji od 14 stranaka, također ima 6 žena ili nešto više od 42%. Na 2. mjestu je Dijana Posavec, na 4. Marija Jelinčić. Na 7. poziciji se nalazi Ljerkica Perešin, na 9. Goranka Horjan. Isto tako, na 11. se nalazi Josipa Lončar i na 13. Nikolina Kmezić.

Komentari