Problemi sa zeljem

Žalba Europskoj komisiji HSS-ovke Petir: Slovenci varaždinsko zelje uvrstili "pod svoje"

Objavljeno: 22.01.2016. 09:11

Zadnja izmjena: 17.02.2016. 10:15

Foto: Ilustracija

Hrvatska zastupnica u Europskom parlametu Marijana Petir uputila je Vytenisu Andriukaitisu, povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane pitanje vezano uz prigovor Republike Slovenije na zahtjev Hrvatske za registraciju „Varaždinskog zelja” oznakom izvornosti. Kako saznajemo, Slovenci su čak na vlastitu sortnu listu upisali sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3...

Naime, Petir je u svom dopisu Komisiji podastrla jasne argumente koji upućuju da je „Varaždinsko zelje“ hrvatsko. Kako je navela, „Varaždinsko zelje” povrtna je kultura dobivena od autohtone čuvane sorte „Varaždinski kupus” koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj. Sorta je poznata iz vremena sredine prošlog stoljeća, registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te postaje dio Sortne liste EU-a pristupanjem Hrvatske Uniji. Međutim, Republika Slovenija upisala je 23. travnja 2012. godine na svoju sortnu listu nove sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3.

U odgovoru na postavljeno pitanje zastupnice Marijane Petir, povjerenik je utvrdio kako je hrvatska sorta „Varaždinski kupus” registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te da Ured Zajednice za biljne sorte koji je odgovoran za upravljanje sustavom oplemenjivačkih prava na biljnu sortu Zajednice može dati savjet o primjerenosti naziva sorti koje predloži država članica.

Kako konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno tijelo države članice, Komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima.

„Evidentno je da je Komisija postala svjesna problema nakon argumenata koje smo podastrli te je povjerenik jasno naglasio da će o pitanju „Varaždinsko zelje“ razgovarati s hrvatskom i slovenskom stranom. Nadam se da će problem zaštite naziva hrvatskog autohtonog proizvoda „Varaždinsko zelje” oznakom izvornosti biti riješen dogovorom obje strane, a na zadovoljstvo hrvatskih uzgajivača Varaždinskog zelja“, rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Komentari