Zbog ekonomske ovisnosti žene s područja županije osuđene na - "sirovine" (i drugi porazni podaci)

Nina Begičević Ređep, Sjednica povjerenstva za ravnopravnost spolova

Objavljeno: 25.11.2015. 11:22

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 12:34

Foto: Darija Rogina

Danas je u Županijskoj palači održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Sjednica se održala povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a raspravljalo se o mogućnostima zapošljavanja žena nakon izlaska iz utočišta, ali i problemima s kojim se suočavaju štićenice i poslodavci.

Sjednici su nazočili zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić, predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić te predstavnici „Utočišta Sv. Nikola“, predstavnici Centara za socijalnu skrb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin te Kluba žena Varaždin.

Pomoć žrtvama obiteljskog nasilja pruža Utočište sv. Nikola iz Varaždina, a većinu štićenika čine majke i njihova djeca. Tijekom godine kapaciteti su popunjeni, a trenutno imaju 12 korisnika. Irena Mađarić, predstavnica utočišta, izjavila je da upita za smještaj ima sve više, a primarni problem ženama je ekonomska ovisnost o počiniteljima nasilja, stoga je naglasak na rješavanju stambenog pitanja i zaposlenja. Istaknula je da se žene uglavnom zbog straha ne odlučuju na priznanje, a neke se žene po nekoliko puta vraćaju kući. U utočištu pomažu s psihološkom podrškom, adaptacijom i zaposlenjem. Ove su godine uspjeli zaposliti nekoliko žena. 

- Ukoliko se pitanja smještaja i zaposlenja ne riješe u našoj ustanovi, moraju se vratiti kući ili pronaći novi smještaj, budući da kod nas mogu ostati najviše 6 mjeseci, iznimno do godine dana, rekla je Irena Mađarić dodavši da su krenuli s inicijativom da se taj smještaj produži. 

Nina Begičević Ređep, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova kazala je da žele senzibilirati javnost o nasilju nad ženama jer je riječ o kršenju temeljnih ljudskih prava. Kao problem je istaknula neprijavljivanje takve vrste zločina, kao što je spolno, fizičko te psihološko nasilje.

- Rezultati su poražavajući – 15% žena iznad 16 godina doživjelo je neki vid obiteljskog nasilja, a u zemljama Europske unije gotovo jedna čevrtina žena došla je u doticaj s fizičkim nasiljom. Žene se ne odlučuju ostaviti supruga ili partnera zbog financijske ovisnosti, stoga ćemo surađivati s HZZ-om Varaždinske županije, rekla je Begičević Ređep dodavši da se nada novim projektima za pomoć ženama. 

Jasenka Hutinski, predstojnica varaždinskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, istaknula je mjere zapošljavanja kojima pomažu žrtvama nasilja. Kako kaže, u Varaždinskom zavodu za zapošljavanje u okviru nacionalnog programa žene – žrtve nasilja imaju prednost. Ipak, ističe da su to su teško dokazivi podaci jer osobe u razgovoru sa savjetnikom to ne žele reći zbog straha.

- Da bismo mogli sufinancirati potrebna je povrda, a to osobama nije ugodno donijeti. Mogućnosti smo odrađivali, ali ne u velikom broju. Pomoć nam pružaju institucije – sigurne kuće i Centri za socijalnu skrb. Financijskom neovišnošću lakše se rješavaju i obiteljski problemi, zaključila je Hutinski

Komentari