Ključa nakon sastanka u SDP-u

Narodna koalicija Varaždinske županije i "ludnica" s preferencijalnim glasovanjem

Objavljeno: 11.08.2016. 12:15

Zadnja izmjena: 11.08.2016. 12:15

Na sinoćnjem sastanku županijskog SDP-a nazočnim dužnosnicima predloženo je da preferencijalno glasuju za Maria Habeka, odnosno da istu preporuku prenesu i članstvu unutar svojih organizacija i tijela stranke. Spomenuto je u kuloarima s jedne strane protumačeno kao SDP-ov „atak“ na HNS-ovu preferencijalnu kampanju s Miloradom Batinićem, odnosno, s druge strane, neki u SDP-u tvrde da je Habeka na spomenuto „prisilio Iblerov trg zbog toga što se pročulo da među biračima loše stoji“.

Dok naši izvori u HNS-u kažu da se „Habekovih glasova ne boje“ te potvrđuju da se unutar dijela njihove stranke spomenuto smatra odlukom kojom se Batinića želi oštetiti za određeni broj glasova, Habek, kojega smo uspjeli dobiti za izjavu, demantira da je išta od navedenih razloga istina: „Informacije o takvoj navodnoj kampanji nisu točne!“, kategoričan je šef županijskog SDP-a, te napominje kako je riječ o „uobičajenoj preporuci članstvu, no konačna odluka je ipak na njima “.

Iblerov trg ili lokalni test?

Nešto otvoreniji bili su naši izvori unutar SDP-a, od kojih jedni demantiraju da je Habeka na spomenuto "prisilio Zagreb", odnosno ističu da je riječ o „testiranju vlastitih snaga“ prije lokalnih izbora u svibnju sljedeće godine: „Oni koji šire takve informacije prošle godine su sami osvojili puno manje preferencijalnih glasova od Habeka, koji je samo u gradu Varaždinu bez ikakve kampanje osvojio 1000 glasova. Drugi su imali i kampanju, ali su na području cijele županije osvojili puno manje od njegovih 2700 glasova bez kampanje“, kaže naš izvor, no želi ostati anoniman i "ne želi o imenima".

Batinić nezadovoljan?

Kako bilo, činjenica je da naročito jedinstvo ne vlada niti u samom SDP-u niti unutar Narodne koalicije u Varaždinskoj županiji između SDP-a i HNS-a. Kako pak još doznajemo, članovima u Zagorju preporučeno je da glasuju za Hajdaša Dončića, koji je ujedno i nositelj liste, odnosno Međimurci će poslovično glasovati „za svojega“, SDP-ovog gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača. Premda su u HNS-u sada zadovoljni mjestima na listi, Milorad Batinić navodno nije bio zadovoljan činjenicom da će po ovaj mandat morati „preferencijalnim putem“. S obzirom da svatko unutar jedne te iste liste preporuča „svoga“, to zasigurno neće ići "samo tako". Naročito ima li se u vidu njegov politički habitus, odnosno činjenica da i nije baš "čovjek od terena"... Izbori su točno za mjesec dana.

Komentari