od petka do nedjelje

Husari na konjima, vožnja kočijom, uživanje u delicijama - evo što vas sve čeka za Dan Županije

Objavljeno: 04.09.2017. 20:33

Zadnja izmjena: 04.09.2017. 20:33

Na današnjoj presici župan Radimir Čačić i suradnici izvijestili su o programu kojim će se ove godine obilježiti Dan Varaždinske županije i blagdan Male Gospe. Dio proslave je i okupljanje povijesnih postrojbi, o čemu smo već detaljnije pisali.

>> U SPOMEN NA JELAČIĆA Uz pucnjavu i glazbu ove subote husari i garda prelaze most na Dravi

Osim Varaždinskih husara i drugih povijesnih postrojbi, očekuju nas i vožnja kočijom, uživanje u autohtonim delicijama Varaždinske županije i organizirani obilazak Županijske palače, kao i razne druge aktivnosti. Program započinje u četvrtak i traje do subote - kada je i najzanimljiviji za građane. 

Nagrada profesoru Topiću

Župan Čačić je naglasio da je cilj ovogodišnjeg obilježavanja Dana Županije prezentirati jedinstvenu povijest Varaždinske županije, ali predstaviti i recentne osobe iz povijesti.

- Želja je da ljudi dobiju uvid u sve to, vjerujem da će pokazati ozbiljan interes za takav pristup. U subotu u 11.30 sati Husarska pukovnija izvest će atraktivan program na Starom gradu, pa će građani moći vidjeti grupno manješko jahanje, rad sa sabljom i kopljem s konja. - rekao je između ostalog župan Čačić, najavljući i da će na svečanoj sjednici novčano nagraditi prof. Branka Topića za dugogodišnji rad s nadarenim učenicima  i vođenje Centra za matematiku te za  ukupni doprinos  obrazovanju u  Županiji.

U četvrtak u 16.30 sati počet će svečano upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, a u 18 sati će u Varaždinskoj katedrali biti služena sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije. 

Najukusnije s OPG-ova

U petak, 8. rujna, odat će se počast svim preminulim građanima Županije polaganjem vijenca kod Središnjeg križa na gradskome groblju.

- Odat ćemo počasti i pokojnome županu dr. Marijanu Mlinariću, a istoga dana održat će se i svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj će biti dodijeljene javna priznanja Županije, a nagradit ćemo i naše najbolje učenike. - rekao je predsjednik županijske skupštine Alen Runac.

U subotu, istovremeno s postrojavanjem povijesnih postrojbi u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu, počinje predstavljanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, program nazvan "Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja". Posjetitelji će moći degustirati brojne delicije 12 OPG-ova - vino, bučino ulje, med, mlijeko, heljdu i još mnogo toga drugoga. U nastavku objavljujemo cijeli program obilježavanja Dana Varaždinske županije.

Detaljni program

ČETVRTAK

  • 16.30 sati - Svečano upisivanje vijećnika Županijske skupštine, župana i zamjenika župana u Knjigu instalacija Varaždinske županije (Skupštinska dvorana Županijske palače)
  • 17.00 sati  - Prigodno druženje (atrij Županijske palače)
  • 18.00 sati - Sveta misa zahvalnica u čast Male Gospe, zaštitnice Varaždinske županije (Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo)

PETAK

  • 9.00 sati  - Polaganje vijenaca u spomen na sve preminule građane Varaždinske županije kod  Središnjeg križa na Gradskom groblju Varaždin
  • 18.00 sati  - Svečana sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije (HNK)

SUBOTA

  • 9.00 – 12.00 sati – predstavljanje OPG-ova s područja Varaždinske županije “Čuvari tradicije, okusa i mirisa varaždinskog kraja” (atrij Županijske palače)
  • 9.00 – 12.00 sati  - obilazak Županijske palače i upoznavanje s njenim kulturnim vrijednostima uz stručnu pomoć turističkog vodiča

Komentari