Ljeto u Varaždinu

Miris jazza sutra u atriju Starog grada s violinisticom Siyeon Ryu i pijanisticom Anom Marijom Kyun

Objavljeno: 25.07.2016. 08:48

Zadnja izmjena: 25.07.2016. 08:59

Ljeto u Varaždinu sutra, 26. srpnja, u 21:00 u atriju Starog grada donosi glazbeni koncert pod nazivom Miris jazza pijanistice Ane Marije Kyun i violinistice Siyeon Ryu.

Nakon umjetničke diplome iz Londona Siyeon Ryu diplomirala je na Sveučilištu Yale, a u na Sveučilištu u New Yorku završila je i doktorat. Pohađala je predavanja svjetski poznatih glazbenika poput Issaca Sterna, Pinchas Zuckermana, Igora Oistrakha i Josefa Gingolda. Od 2000. godine i sama predaje na SookMyung Ženskom Sveučilištu. 

Njezin posljednji glazbeni interes usmjeren je na reinterpretaciju tradicionalne korejske folklorne glazbe kroz jedinstven zvuk violine, a eksperimentiranje s tradicionalnim korejskim zvukovima koje harmonizira s djelima iz različitih kultura nastavlja kroz “Reminiscence” iz 2014. godine koji izdaje Sony Classical Recording. 

Ana Marija Kyun rođena je u Seoulu u Južnoj Koreji 1967. godine. Klavir počinje učiti s majkom, profesoricom klavira, s nepunih pet godina. Obrazovanje nakon srednje škole nastavlja u višoj srednjoj umjetničkoj školi (Seoul Art High School).

Studij nastavlja u Beču gdje je usavršavala klavir kod prof. Probst, a magistra je i Muzikologije i Kroatisike/Srbistike s diplomom iz Berlina.

Nakon udaje za hrvatskog državljanina preselila je u Hrvatsku i od 1999. radi u Varaždinu kao profesorica klavira u Glazbenoj školi, a kao korepetitorica za puhački i pjevački odjel sudjeluje na raznim natjecanjima diljem Hrvatske i inozemstva.  

Od 2011. godine na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu nastavlja poslijediplomski studij specijalizacije klavira kod prof. Harija Guseka, a 2012. godine među 300 sudionika plasirala se u polufinale prestižnog Međunarodnog pijanističkog natjecanja „Adilia Alieva“ u Francuskoj. Krajem rujna 2014. godine postala je sveučilišni specijalist muzike na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. 

Komentari