u dvorcu batthyany

U Ludbregu u petak koncert gudačkog kvarteta ''Porin''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 24.05.2017. 16:35

Zadnja izmjena: 24.05.2017. 16:53

U organizaciji Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" Ludbreg u petak će se održati koncert gudačkog kvarteta "Porin". Koncert u svečanoj dvorani dvorca Batthyany počinje u 20.30h.

Godine 1998., u okviru razreda komorne glazbe prof. Mladena Sedaka, na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji osnovan je Gudački kvartet Porin. Mladi kvartet se vrlo brzo profilirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava postigavši brojnim nastupima uspjehe ne samo diljem Hrvatske već i u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, BiH, Kanadi te u dalekoj Argentini.

Na svjetskoj izložbi Expo 2000. u Hannoveru, kvartetu je ukazana čast da predstavlja hrvatsku glazbu, a iste godine, na poziv Austrijskog društva za suvremenu glazbu sudjeluje na koncertu mladih austrijskih kompozitora u Beču te nastupa i na Salzburškom Mozarteumu.

Danas njegov stalni postav čine violinisti Ivan Novinc i Tamara Petir, violistica Lucija Brnadić i violončelistica Neva Begović. Kvartet surađuje s mnogim značajnim hrvatskim glazbenicima, a u širokom repertoaru pored klasika posebnu pažnju posvećuje hrvatskom skladateljskom opusu.

 

Komentari