Community management

Što je punokrvno novinarstvo, a što copy paste? Novinarka eVaraždina na FOI-u održala predavanje

Objavljeno: 13.07.2016. 18:03

Zadnja izmjena: 13.07.2016. 18:28

Foto: Siniša Sović/Foto agencija Sjever

Studenti FOI-a učili su o novinarskom pisanju kroz iskustva novinarke eVaraždina Sonje Ognjenović, na inicijativu Centra za podršku studentima i razvoj karijera. Ideja radionice bila je približiti studentima način kako najefikasnije napisati vijest za internetski portal, blog post te približiti generalno snalaženje u području Community Managementa.

- Sonju Ognjenović smo pozvali, pošto je portal eVaraždin najčitaniji portal na području županije, a rekao bih i najažurniji. Upravo to smo trebali, nekoga tko ima iskustva u brzom oblikovanju informacije u vijest, a s obzirom na iskustvo u tom poslu, pozvati Sonju se pokazalo kao dobra ideja. Zadovoljni smo radionicom i nadamo se i budućoj suradnji s eVaraždinom. - izjavio je Danijel Dadović iz CPSRK-a.

Na dvosatnoj radionici studenti su  saznali kako pronaći temu za vijest, kako pronaći izvore, kako je uobličiti u smisleni novinarski tekst, kako je potkrijepiti fotografijama te kako privući svoju publiku naslovom, a sve to kako bi uspješnije pisali tekstove na studentskom portalu FOI-a CPSRK.hr

 

- Do ideje za ovakvu radionicu došli smo zbog prepoznavanja potrebe za stručnom edukacijom studenata na temu pisanja i generalnog snalaženja u području Community Managementa. - objasnila je Andrea Lach iz CPSRK-a te dodala kako se tu radi o znanju koje je sve traženije na tržištu rada, kako za pozicije Community menadžera, tako i kao dodatno znanje i iskustvo i na drugim pozicijama u suvremenim (IT) tvrtkama.

- Pokušala sam studentima približiti način rada koji, između ostalih žurnalističkih vrsta, primjenjujemo na eVaraždinu, a to je "kreiranje priče od nule" ili, kako mi u struci volimo reći, punokrvno novinarstvo, a ne copy paste. Kako pronaći ili prepoznati temu, kako doći do izvora ekskluzivnih informacija, a onda sve to oblikovati u novinarski tekst, pitanja su s kojima se svi na početku susreću. Nadam se da sam studentima uspjela skratiti taj put od ideje do finalnog teksta - izjavila je Sonja.

Na radionici su bili prisutni i neki CPSRK Community suradnici, odnosno studenti koji su se angažirali za rad na CPSRK portalu, jednako kao i predstavnici CPSRK-a. 


Komentari