Gruzija - Hrvatska 1:0: Bilićev debakl za jubilej

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 26.03.2011. 22:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Ronald Goršić / CROPIX

Izbornik je imao neke svoje ideje s Kalinićem i Dujmovićem ali sve je postavio pogrešno. Jedini udarac u okvir hrvatskih vrata, naletio je Kobiašvili i u 90. minuti srušio Hrvatsku!

Zavladalo je ludilo među 50 tiisuća gledatelja na stadionu Boris Paičadze, a naših tristotinjak navijača urušilo se od razočarenja.

Stašan je to kiks Bilićevih izabranika, Gruzija ne pamti ovako veliku pobjedu. Temuri Ketsbaia, gruzijski izbornik, postao je nacionalni heroj, pravi krvnik hrvatskog nogometa. A Slaven Bilić nemirno će spavati narednih mjeseci, ovo mu nije trebalo. Slaven Bilić u svojoj pedesetoj utakmici na klupi nije ostvario pobjedu, bila je to negledljiva i sramotna Hrvatska. Davno je bio 9. rujna 2009. godine kada ga je ponizio Fabio Capello na Wembleyu. S tim da je ovo još gore...

- Nastojat ćemo prebaciti igru na njihovu polovicu, imati posjed lopte - objašnjavao je strategiju prije početka utakmice Bilićev pomoćnik Aljoša Asanović.

U početni sastav Bilić je uvrstio Kalinića i Dujmovića. Imao je neke svoje ideje.

S Dujmovićem kao jedinim zadnjim veznim tražio je brži protok lopte, a Kalinić je, prema planu, trebao primati loptu i ostavljati je za nadolazeće Petrića, Rakitića, Modrića i Kranjčara.

Sve je u otvaranju utakmice bilo prema predviđanjima. Ketsbaia je postavio snažni obrambeni zid od dva bloka ispred svojih vratiju, čekao prijetnje preko kontri i prekida. Uostalom, Gruzija je u prve četiri utakmice kvalifikacija primila tek dva pogotka što je jasni pokazatelj o načinu igre.

Od te blokove naši su se odbijali, nisu pronalazili načina probiti čvrstu gruzijsku formaciju. Nedostajalo je mirnoće, bržeg protoka lopte. Nisu se Kranjčar, Modrić i Rakitić nametnuli na pravi način, nedostajalo je lopti na bokove. Pa Srna koji stalno juri po desnoj strani prvu upotrebljivu loptu dobio je tek u 21. minuti!

Hrvatska je, očekivano, kontrolirala igru, ali nije sve u kontroli. Trebalo je nešto odigrati i prema naprijed, biti opasan. To Bilićevim izabranicima nikako nije uspijevalo, u prvom poluvremenu zabilježili smo tek udarac Petrića u 28. minuti. Odapeo je s više od 25 metara, vratar Gruzije Revišvili odbio je taj udarac. I to je bilo sve od Hrvatske. Nije Bilić mogao biti zadovoljan. Ako je došao po bod, onda u redu, ali u Tbilisi je išao pobjediti. Naši su kružili oko obrane Gruzije, ali to je bilo kruženje mačka oko vruće kaše.

S druge strane, pred našim vratima nije bilo opasnih situacija. A sve ono što je mirisalo na njih skuhali smo sami.

Nastavak je ponudio repliku prvog dijela. Udarac Kranjčara u 48. minuti ukrotio je Revišvili, Bilić je ostao vjeran koncepciji koja nije dala ploda. A onda je u 61. minuti u igru, u isčekivanju Jelavića, Mandžukića ili Pranjića, umjesto Rakitića ubacio debitanta Ivana Perišića.

Minute su curile, Hrvatska je bila bezidejna, nekonkretna, dosadna.

Dvadesetak minuta Bilić je dao Nikici Jelaviću u tandemu s Kalinićem. Da bi njih dvojica bila učinkoviti trebalo bi “stotinu” centaršuteva. Kojih nije bilo.

I onda je, tako to često biva, stigla “mokra krpa” u liku Kobiašvilija.

Tijek utakmice

Gruzija - Hrvatska 1:0

Drugo poluvrijeme

KRAJ.

90' 1:0 GOL ZA GRUZIJU. ZABIO JE KOBIAŠVILI.

84' Izlazi Petrić, ulazi Pranjić.

83' Utakmica je sve bliže svom kraju, a umjesto da kockasti stisnu, to rade domaćini.

78' Pokušao je iz daleka Perišić, nije bilo sreće.

76' Hizanšviliju je samo par centimetara falilo da dovede domaćine u vodstvo. S ruba kaznenog prostora, nečuvan, poslao je loptu iznad grede. Minutu kasnije Gogua je s desne strane kaznenog prostora zapucao, no i njegova lopta ide iznad Runje.

70' Iz igre izlazi Kranjčar, a zamjenit će ga Jelavić.

66' Žuti karton dobio je i Niko Kranjčar.

64' Strinić je ubacio s lijeva u prostor za Kalinića, no Solinjanin nije uspio dobro zapucati.

61' Umjesto Rakitića ulazi Ivan Perišić.

56' Promjena u našoj igri nema, što su shvatili i domaćini i vidjeli priliku da izbore nešto više od remija pa pokušavaju i oni kreirati akcije prema Runji.

52' Požutio je Tomislav Dujmović.

49' Prvi pokušaj Gruzijaca otišao je preko vratnice.

48' Kranjčar je dao naznaku da bi drugi dio susreta mogao biti barem malo zanimljiviji. S lijevog ruba 16erca pucao je u bliži kut gola domaćina, a Revišvili jedva izbija loptu u korner.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Bilić ipak nikoga nije izmijenio.

Prvo poluvrijeme

45' Kraj je prvog dijela.

42' Vrijeme prvog dijela samo što nije iscurilo. Bilićevi izabranici nisu previše pokazali pa je za očekivati par izmjena u nastavku.

37' Petrić je proigrao Kalinića koji se nije najbolje snašao. Gruzijci se i dalje brane, a naši dečki nikako da stvore 'višak' i kreiraju barem akciju, ako ne gol...

29' Rakitić je poslao dobru loptu iz slobodnjaka, ali se nitko nije uspio pozabaviti njome pa završava kod gruzijskog vratara.

26' Dobar udarac Mladena Petrića, ali golman Gruzije izbio ga je u korner. Bila je to prva hrvatska ozbiljnija prilika.

22' Slobodni udarac s 25 metara iskosa izveo je Petrić, ali lopta završava u bijelom gruzijskom zidu.

17' Lopta zasad sporo teče. Osovina Rakitić-Modrić-Dujmović zasad djeluje neuigrano. U prvih 20ak minuta nismo postigli ono o čemu je Bilić govorio. Igra nije uspostavljena i prenesena na protivničku polovicu.

8' Lopta je uglavom ispod kockastih štucni, ali svi domaći igrači parkirali su se ispred Runje.

2' Modrić je pokušao dalekometno ljevicom, s 20 metara, ali neuspješno.

1' Utakmica je počela. Hrvatska igra u plavim, gostujućim dresovima, Gruzija u bijelim.

0' Uoči susreta minutom šutnje odana je počast žrtvama u Japanu.

Sastavi:

Gruzija: Revisvili, Salukvadze, Hubutia, Kaladze, Amisulasvili, Kizanisvili, Kankava, Dausvili, Iasvili, Kobiasvili, Dvalisvili

Izbornik: Temuri Ketsbaia.

Hrvatska: Runje, Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić, Dujmović, Modrić, Petrić, Kranjčar, Rakitić, Kalinić

Izbornik: Slaven Bilić

Tbilisi - Stadion Borisa Paichadzea. Gledatelja: 50 000

Sudac: Tagliavento (Italija)

Komentari