Kobase, špek i rakija za Kosteliće u Gračanima

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 21.03.2011. 21:36

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: Damir Krajač / CROPIX

Za feštu koju su spremali Ivici Kosteliću susjedi iz Gračana novac su skupljali i kod frizerke. Kraj fena – škrabica

Suze su tekle, knedla je bila u grlu. Petstotinjak Gračanaca napravilo je feštu ispred sljemenskog Tunela, postavilo pozornicu, kolači su se danima unaprijed pekli, a vino pretakalo u podrumima. Lova za feštu skupljala se među ponosnim susjedima, plan je bio – izbjeći političare. Čak je i kod lokalne frizerke prošlog vikenda kraj fena za kosu stajala škrabica. Ubacivalo se od 50 do 200 kuna.

– Pa on ima lovu, trebao bi on nama nešto dati – smijale su se gospođe, ali ipak dale prilog. Miting je bio dogovoren – kod tunela u 16!

Svi su znali, šuškalo se o tome danima. Svi, baš svi. Osim Ivice. Mislio je da ga iz kuće vode na još jedan dosadni intervju... A onda je puknuo, plakao je on, a presjeklo je i ostale, suza gdje god pogledaš.

– Nisam si mogel zamislit lepši doček, puno sam puta prošao kroz ovaj naš tunel... Stvari se u životu nekak poklope, i evo baš smo iz Gračana, najbliže Sljemenu, i kaj, mogu se sa skijama mogu spustit od gore do doma. Sad bih vas sve zagrlil – na “gračanskom” se susjedima obratio Ivica s improvizirane pozornice. Upravo je mama Marica tražila da do posljednjeg trenutka ne dozna za ideju, da mu bude iznenađenje. Rezultat, Ivica s gitarom na pozornici praši svoj rock and roll standard, a miris kobasica i lovačkog gulaša miješa se sa svježim zrakom prve večeri proljeća, njegovim prvim slobodnim danom.

– Planirali smo ovo još od siječnja, kad smo vidjeli da će naš susjed uzeti Globus. Zvali smo Gipsa i Maricu, predstavili im ideju, a čim su je prihvatili, odmah smo se uhvatili organizacije – veli Berislav Banić (65).

U gužvi su se tiskali susjedi svih veličina, novorođenih do umirovljenika. I klinci iz OŠ Gračani donijeli su crteže s poznatim likom.

– Trebali smo biti do sedam u školi, ali pustili su nas već prije četiri – pohvalile su nam se dvije pučkoškolke.

– Kostelići su sjajni susjedi, znam ih otkako su ovdje kupili kuću. Svi se s njima dobro slažemo, možda zato što ih baš nema doma – smije se susjeda Katica (60).

Nešto dalje čuo se komentar, kad je prošla Elin:

– Kak mu je lepa ona mala, si vidla. I oči si je namazala.

Iako to možda nije po njegovu rokerskom ukusu, Ivicu su zabavljale Gazde, bend iz Gračana, Ćiro Gašparac i Duško Lokin.

– Za dar smo mu pripremili poseban remen s prigorske nošnje jer lajbek već ima. Uz to doma nosi košaru, u njoj su naše gračanske kobase te, naravno, špek i boca rakije – veli Banić.

Komentari