Kockasti na ljepotici kojom su se političari nabacivali 17 godina

Objavljeno: 07.02.2011. 08:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Gradski stadion Aldo Drosina u Puli, koji danas opisuju najljepšim u Hrvatskoj, prošao je put dug 17 godina od početka gradnje do danas.

Stadion je bio meta i političkih promjena u gradu, a u zadnje vrijeme i meta oporbenih vijećnika, koji su vrijeme recesije predbacivali gradonačelniku Borisu Miletiću.

Kamen temeljac postavljen je još 1993., a u roku dvije godine sagrađene su sjeverna, južna i istočna tribina. Tada je stadion gradila jedna politička garnitura Pule (na čelu sa Štokovićem i Delbiancom), a nova gradska uprava, na čelu s IDS-om, nije ništa radila od 1995. pa sve do 2008. godine. A dok se na stadionu ništa nije gradilo, tribine su bile prepuštene zubu vremena.

HNS je 2008. godine donio odluku da svaki prvoligaš mora dobiti licenciju za svoj objekt, odnosno stadion. Kako Pula to nije imala, postojala je mogućnost da NK Istra bude izbačena iz prve lige. Zato su gradonačelnik Boris Miletić i gradska tvrtka Pulasport potpisali ugovor s izvođačem radova (tada je to bio Tehnobeton, no izvođača je poslije bilo više) za gradnju zapadne tribine, pomoćnih terena te parkirališta.

Objekt je završen lani u prosincu, iako su Puljani očekivali njegovo otvaranje još u rujnu. Više je problema bilo razlog probijanja rokova završetka.

Budući da je trebalo premjestiti mnoge već postavljene instalacija, zbog probijanja rokova bio je poništen te potom ponovljen natječaj za postavljanje sjedalica, a valjalo je udovoljiti i zahtjevima HNS-a i Uefe o visini reflektora, udaljenosti tribina od terena, izgledu svlačionica, a raspravljalo se i dijelu predviđenom za novinare pa pulski stadion osim novinarskih kabina ima i posebne radne prostorije te press centar. Osim parkirališta za 105 vozila, prilaznih putova, rasvjeta pulskog stadiona ispunjava i specijalne kriterije za televizijski prijenos.

Stadion može primiti 9200 gledatelja uz 93 VIP-sjedalice te 40 mjesta za osobe smanjene pokretljivosti. Komentatorima se nude 22 kabine i 44 radne površine. Na pomoćnom igralištu s umjetnom travom postavljeno je 414 sjedalica. Unutar zapadne tribine su dvorana za fitness, dvije velike svlačionice za momčadi te četiri dodatne, koje su prijeko potrebne prema zahtjevima Uefe. Uređen je i prostor za medicinske preglede i doping kontrolu, oružarnica, praonica i sušionica rublja, prostori za predstavnike medija, uredske prostorije te kontrolne prostorije.

Komentari