Navijačka skupina White Stones danas slavi svoj 25. rođendan

Objavljeno: 03.03.2015. 17:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva White Stones

Navijačka skupina White Stones svoj put započela je utakmicom Međurepubličke lige Zapad u sezoni 1989/1990 između Varteksa i Zagreba. Na južnoj tribini stadiona Varteks, 3. ožujka 1990. godine na poziv osnivača grupe okupilo se više desetaka navijača koji su odlučili svoj život pokloniti voljenom varaždinskom klubu.  White Stonesi tako danas slave svoj 25 rođendan.

Porijeklo imena navijačke skupine ima dvije priče. Jedna je dobilo po bijelom kamenju uz prugu koja prolazi tih uz Varteksov stadion i današnju istočnu trininu, a druga da su osnivači bili veliki ljubitelji rock`a rolla i legendarnih Rolling Stonesa.

Premijera White Stonesa bila je uspješna pa se u nastavku prvenstva na južnoj tribini varteksovog stadiona počelo okupljati sve više navijača. Izrađeni su prvi transparenti i ispjevane prve navijačke pjesme među kojima je najpoznatija "I život svoj i sreću svu, ja ostavit ću Varteksu" koju je veliki hrvatski glumac i veliki navijač Varteksa Ljubomir Kerekeš. S vremenom, broj Stonesa je porastao te su izrasili u vrlo respektabilnu navijačku skupinu.

Godina za pamćenje White Stonesa je 1996., kada je Varteks bio vrlo blizu osvajanja titule prvaka Hrvatske. O prvaku je odlučivala utakmica posljednjeg kola između Hajduka i Varteksa, a u Split je otputovalo čak 1200 navijača Varteksa.

Najveći europski uspjeh White Stonesi i NK Varteks doživjeli su pak u sezoni 1998/1999. godine kada je Varteks izborio plasman u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova, izbacivši u osmini finala nizozemski Heerenveen.

Od smrti Anđelka Herjavca pa do 2007. godine dolazi do totalne stagnacije navijačkog pokreta u gradu, a grupa White Stones ne uspjeva konstantno pratiti svoj klub na domaćim i gostujućim utakmicama ipak nekako kroz tu krizu guraju dalje, a finale kupa s Rijekom iz 2006. nakratko diže euforiju.

Skupština NK Varteksa u lipnju 2010. godine promijenila ime kluba, White Stonesi su odlučili da će svoj revolt iskazati bojkotom. Kasnije su osnovali vlastiti klub iz revolta prema upravi bivšeg prvoligaša, koji se trenutno natječe u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi.

Komentari