Naši nogometaši u susjednoj zemlji

Nogometni gastarbajteri amateri iz varaždinskog kraja u Sloveniji zarade od 1.500 do 2.800 kuna mjesečno

Objavljeno: 05.04.2016. 19:55

Zadnja izmjena: 05.04.2016. 20:34

Foto: Dani Turnšek

I dok su mnogi nogometaši profesionalci svoje mjesto pod suncem potražili u susjednoj nam Sloveniji, na isti potez odlučili su se nogometaši amateri iz varaždinskog kraja kojih ima sve više u slovenskim nižim ligama. Kako ističu, igrajući u slovenske niželigaše, dobiju od 1.500 do čak 2.800 kuna kojima upotpune kućni budžet.

Poznato je da su mnogi nogometaši iz varaždinskog kraja u slovenskom prvoligašu Zavrču, a ima ih i po drugim slovenskim prvoligašima. No, manje je poznato da oko 15 igrača amatera svoj kućni budžet 'štuka' igrajući u slovenskim niželigašima.

Već gotovo 10 godina u Sloveniji nogomet igra Damjan Habrun. Nosio je dres Ormoža i Stojnci, a već osam godina je u Bukovcima.

Drugačiji pristup

- Prije je u ekipi smio igrati samo jedan stranac, a danas je to neograničeno. Na početku me iznenadilo me kako su dobri uvjeti u Sloveniji, a i odnos prema nogometu je drugačiji pa sam zbog toga tako dugo u slovenskim niželigašima- rekao je Damjan Habrun koji uz posao tako dobro upotpuni kućni budžet.

- Možete zaraditi od 200 do 400 eura mjesečno, sve ovisi o tome kako se dogovorite s upravom. Tako će vas i platiti, dok u niželigašima u Varaždinskoj županiji to nije slučaj, čast iznimkama - rekao je Habrun s kojim je u Bukovcima igra i Zvonimir Drožđek, a njihova momčad trenutno drži drugo mjesto Superlige Ptuj.

Na prvom mjestu su Cirkularne gdje također igra nekoliko igrača iz varaždinskog kraja. Riječ je o Renatu i Robertu Punčec, Ivanu Josipoviću i Dariju Ribiću.

- Dečki su nas od prvog dana primili kao svoje. Jednostavno pravi je gušt igrati nogomet u Sloveniji. Tereni su odlični, organizacijski su klubovi na znatno višem nivou nego kod nas, a financijski mnogo bolje stoje - objasnio je Renato Punčec koji je vrlo zadovoljan s posjećenošću utakmica.

Veliko zanimanje publike

- Kad se igra derbi, na susretu za biti 500 gledatelja što je sjajno. Atmosfera zna biti odlična pa je odmah i lakše igrati - dodao je Punčec čija ekipa ove godine juriša na naslov.

- Ambicije su ove sezone visoke. Želimo uzeti naslov i plasirati se u viši rang - rekao je Punčec.

Viši rang od ptujske Superlige je Treće slovenska liga, a tamo se natječe Videm koji ima lepoglavski štih. Njihove boje brane bivši igrači Lepoglave i Ivančice, Karlo Murić, Alen Kostanjevec i Emanuel Škvarić.

Mnogi dečki iz našeg kraja

No, u ptujskoj Superligi ima naviše igrača iz našeg kraja. U trećeplasiranim Stojncima su Davor Priher i Marko Ladić, u Ormožu Luka Tomašić, Sandro Medved i Dalibor Možanić, dok je vratar Središća ob Dravi Nikola Hranić.

- Mnogo je igrača iz našeg kraja u slovenskim nižim ligama. Već sam tri sezone u Stojncima i ne mislim se vraćati u niže lige Varaždinske županije. Koliko mi plaćaju za moje amaterske usluge u Sloveniji, ne može mi dati ni jedan niželigaški klub kod nas - zaključio je Davor Priher, obrambeni igrač Nogometnog kluba Stojnci.

Komentari