Šest hrvatskih nogometaša pred četvrtfinalom LP-a

Objavljeno: 18.02.2011. 10:13

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

U osmini finala ukupno je devet hrvatskih nogometaša, a nakon četiri prve utakmice, šestorica imaju lijepe izglede za proboj među osam najboljih

Devetorica hrvatskih nogometaša igraju ove sezone u osmini finala Lige prvaka. U Tottenhamu su četvorica (Pletikosa, Kranjčar, Modrić i Ćorluka), u Bayernu (Olić, Pranjić) i Šahtaru po dvojica (Eduardo, Srna), dok u Lyonu igra Lovren. A kad su se jesenas momčadi plasirale među šesnaest najboljih, bio je tu i jedan naš reprezentativac više - Ivan Rakitić u Schalkeu, no nedavno se preselio u Sevillu.

"Dizelaški" Milan

Nakon četiri utakmice osmine finala, čak šestorici Hrvata smiješi se nastup u četvrtfinalu! Kvartet naših "Engleza" senzacionalnom je 1:0 pobjedom na San Siru napravio veliki korak prema ulasku među osam najboljih momčadi, međutim, Milan se nikad ne smije podcijeniti i otpisati. Pa čak ni takav "dizelaški" Milan koji ne može pratiti dinamični i brzi Tottenham.

Međutim, nisu samo brzina i snaga odlučujući elementi u nogometu, psihička stabilnost i taktika iznimno su važne. Milan je znatno iskusniji od Tottenhama kad je riječ o takvim utakmicama, a znano je i da su Talijani izmislili taktiku. K tome, imaju neprijeporne individualne vrijednosti najviše klase (Ibrahimović, Robinho...), pa unatoč prednosti Tottenhama, treba očekivati uzbudljiv uzvrat na White Hart Laneu.

Eduardo i Srna znatno su bliže četvrtfinalu, Šahtarova 3:2 pobjeda donijela je ukrajinskom sastavu (u kojem su, usput, igrala trojica Ukrajinaca!) opipljiviji optimizam. Zbog dva razloga: prvi, jer nije isto u gostima pobijediti s 3:2 ili s 1:0, Romi je posao znatno otežan i, recimo, pobijedi li u Donjecku s 1:0 ili s 2:1, Rimljani svejedno ispadaju! A drugi je razlog u spoznaji da je Roma ipak znatno ispod Milanove razine, a upitno je i hoće li momčad u Donjeck uopće voditi trener Claudio Ranieri, budući da su pritisci na njega sve veći.

Eduardo: Još nije gotovo

Ipak, unatoč lijepoj prednosti, u Šahtaru stoje s obje noge na zemlji:

– Oduševljeni smo, no jasno nam je da nismo završili posao. Naša je pobjeda velika i dokaz da oni koji ne poznaju Šahtar i klubove iz istočne Europe misle da je protiv nas lako igrati. Čitao sam novine i slušao izvještaje u kojima su Rimljani slavili već nakon ždrijeba, bili smo im laka lovina. Ali, pokazali smo da klubovi iz istočne Europe mogu prirediti iznenađenje – rekao je Eduardo i dodao da nije bilo lako igrati prvu natjecateljsku utakmicu nakon dva i pol mjeseca.

Kapetan Šahtara Darijo Srna tijekom utakmice svađao se s Rominim kapetanom Tottijem ("Rekao sam mu da pripazi na ponašanje", kaže Srna):

– Mirni smo, još se igra 90 minuta. Slažem se s vama da smo nakon prvog poluvremena trebali voditi s 4:1, ali nadam se da niste posumnjali u nas - rekao je Srna ukrajinskim novinarima i naglasio:

– Bit će nam teško u uzvratu. Ali, Romi će biti još teže.

Komentari